Medi anders

Enterprise Resource Planning voor zorginstellingen

Geplaatst op

Wat is een ERP-systeem?

Een ERP-systeem is een hulpmiddel dat de productiviteit binnen de organisatie bevordert. Dankzij dit systeem kunnen veel processen worden geautomatiseerd, waardoor de afdelingen binnen uw organisatie gemakkelijker en efficiënter kunnen samenwerken. Enkele voordelen van een ERP-systeem zijn:

Processen automatiseren. Het systeem kan bepaalde eenvoudige en terugkerende taken voor u uitvoeren. Hierdoor kan u zich concentreren op andere zaken.

Centrale opslagplaats van gegevens. Alle gegevens binnen de organisatie worden samengevoegd tot een centrale database. Het systeem kan de gegevens ook in realtime bijwerken, waardoor het altijd up-to-date blijft. Hierdoor weten alle afdelingen waar ze de benodigde informatie kunnen vinden en hoeft niemand meer iets te missen. Op die manier heeft uw personeel altijd de meest recente gegevens van patiënten en cliënten direct bij de hand.

Rapporteren en analyseren. Alle bedrijfsprocessen worden door het systeem gemonitord en geanalyseerd. Gebruikers kunnen eenvoudig rapporten laten opstellen om de gang van zaken te analyseren. Dit kunnen zeer gedetailleerde, specifieke zaken zijn, maar ook bedrijfsbreed. Voor een zorginstelling is het extra belangrijk om bepaalde gegevens overzichtelijk in kaart te brengen om te zien hoe men ervoor staat. Denk bijvoorbeeld aan het aantal patiënten per dag, om vervolgens te analyseren of de bezetting dit ook aan kan.

Uniforme werkwijze. Het systeem zorgt ervoor dat iedereen dezelfde werkwijze kan hanteren, wat tijd bespaart en de kwaliteit van het werk behoudt.

Beveiliging. Doordat alle gegevens op één centrale locatie worden bewaard, hoeft ook slechts één locatie goed beveiligd te worden. Dit is uiterst belangrijk voor een zorginstelling die dagelijks te maken heeft met uiterst vertrouwelijke informatie van patiënten.

Het is eerlijk om ook naar de ‘nadelen’ van de aanschaf van een ERP-systeem te kijken. Hierbij moet worden opgemerkt dat de voordelen zwaarder wegen en dat veel van de nadelen vermeden kunnen worden:

Weerstand van het personeel. Een nieuw systeem betekent ook een nieuwe werkwijze. Verandering is altijd even wennen en niet altijd leuk, maar soms wel noodzakelijk. Zorg ervoor dat uw personeel in een vroeg stadium betrokken is, zodat ze zelf ook hun feedback kunnen geven. Als u ze tijdig betrekt, zijn ze tegen de tijd van implementatie al redelijk bekend met het nieuwe systeem en is dit ‘nadeel’ dus goed te vermijden.

Tijds- en geldinvestering. Dit is vanzelfsprekend wanneer uw organisatie een (digitale) transitie doormaakt, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Het zoeken en uiteindelijk implementeren kan veel tijd en geld kosten. Afhankelijk van de omvang van uw bedrijf kunnen de kosten hoog oplopen. Het is echter logisch dat er een prijskaartje hangt aan het versoepelen en efficiënter inrichten van uw alledaagse processen, iets waar u waarschijnlijk nog tientallen jaren profijt van kunt hebben.

Afhankelijkheid van het systeem. Op het moment dat u besluit te werken met een systeem dat bepaalde taken van u overneemt, is er een kans dat u daar afhankelijk van wordt. Als het op een dag niet meer aan uw eisen voldoet, is het echter eenvoudig om bepaalde functionaliteiten en aspecten van uw systeem te wijzigen.

Geen organisatie is hetzelfde, dus het is aan te raden om een ERP-systeem te laten ontwikkelen dat aansluit op uw wensen en behoeften. Het systeem heeft allerlei verschillende modules en functionaliteiten, dus het is van belang om te overwegen welke voor u van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Er valt nog veel meer te bespreken als het gaat om de implementatie van Enterprise Resource Planning binnen een zorginstelling. Wilt u meer weten? Op ERPoverzicht.nl kan u veel meer lezen over een ERP-systeem in het algemeen, maar ook specifiek voor de zorg.

Ook op zoek naar de perfecte leverancier voor uw digitale transitie?

Wij raden u aan om op zoek te gaan naar een leverancier die bekend is met uw branche. Als zorginstelling heeft u namelijk totaal andere behoeften dan een andere sector. Zelfs binnen de zorg zijn er verschillende functionaliteiten nodig binnen het systeem. Ga dus het gesprek aan met een partner die kan leveren wat u nodig heeft.

Bent u benieuwd welke leverancier dit voor u kan realiseren? Raadpleeg dan de vergelijkingspagina op ERPoverzicht.nl om te bekijken wie u van dienst zou kunnen zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

We houden je op de hoogte van alternatieve geneeskunde.

Contactgegevens

Via info @ medi-anders.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden