Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Een baby bij de osteopaat

Baby's

Osteopathie voor baby's is een veilige manier van therapie. Een osteopaat kijkt ook bij een baby wat de oorzaak kan zijn van de klacht. Is de oorzaak door de zwangerschap, de geboorte of voeding? Dit zijn vragen om erachter te komen wat de klacht zou kunnen zijn. Daarbij is zeker ook het lichamelijk onderzoek heel erg belangrijk. Een baby kan niet zelf vertellen wat er aan de hand is.

 

Klachten die een baby ook kan hebben na de geboorte zijn:

 • duidelijke voorkeurshouding waarbij het hoofd wordt gedraaid naar één zijde
 • torticollis (dwangstand van het hoofd naar 1 zijde)
 • moeite met het zuigen van de melk uit de borst of de fles direct na de geboorte
 • veelvuldig verslikken ook wel Reflux genoemd
 • problemen met de spijsvertering zoals braakneiging, teruggeven van melk en darmkrampjes (reflux, maar niet doordat het klepje open staat, er is namelijk geen klepje)
 • overmatig huilen, rusteloosheid en slecht doorslapen
 • hoge lichaamsspanning, krampachtige houding en bewegingen
 • problemen met de oogmotoriek
 • plagiocephalie, een vervorming van de schedel (zie klachten)
 • extreme gevoeligheid van de nek
 • heupdysplasie of verminderde mobiliteit van het bekken of asymmetrische ontwikkeling van de heupen.

Verdere uitwerking is te zien onder klachten bij baby's.

Elke geboorte is anders. Soms is de geboorte zeer snel maar deze kan ook lang duren. Juist bij een te snelle of te langzame geboorte kan het zijn dat vooral de schedel later meer problemen kan geven. Het kan ook zijn dat de geboorte veel te lang duurt waardoor de baby met de vacuümpomp ter wereld moet komen. Vooral bij deze laatste groep is het belangrijk om de schedel van de baby te laten voelen en/of behandelen door een osteopaat om te voorkomen dat de schedel van de kinderen gaat vervormen. Tevens kan er tijdens een zware bevalling teveel getrokken worden aan het hoofd van de baby waardoor de nekwervels als het ware "gekraakt" worden oftewel gemanipuleerd worden (door een verloskundige of een gynaecoloog), hetgeen weer kan leiden tot het ontstaan van wat de manueel therapeuten het kiss-syndroom noemen. Daarmee bedoelen ze dat de eerste 2 nekwervels minder kunnen bewegen.

Men kan ook preventief naar een osteopaat toegaan om te laten bekijken of er niet iets vastzit waardoor een baby zich later kan gaan ontwikkelen tot een huilbaby. Dit consult kan al direct na de geboorte. Vaak is dit een éénmalig consult, vooral als de bevalling zonder complicaties is verlopen. De behandeling van een baby bij een osteopaat is anders dan een behandeling bij een chiropraktor of een manueel therapeut. Een osteopaat zal geen wervels manipuleren maar gebruik maken van hele lichte mobilisatietechnieken waarbij het weefsel de kans krijgt om te ontspannen en de wervels en of de schedelbeenderen ten opzichte van elkaar meer beweeglijk worden. De mobilisatietechniek is veilig en aangenaam voor de baby.

In deze praktijk wordt de holdingtechniek die nu veel in het nieuws komt niet toegepast. De druk van de mobilisatie die wij gebruiken is hooguit 5 gram in tegenstelling tot de kracht van een gynaecoloog die met de kracht van ongeveer 80 kg aan een baby trekt. De holdingtechniek wordt gebruikt door craniosacraaltherapie en niet door osteopathie.

Een kind dat overmatig huilt kan veel stress en onzekerheid bij de ouders veroorzaken en dit heeft dan ook weer zijn weerslag op het kind. Advies, ondersteuning en behandeling is hierbij enorm belangrijk.

Indien u nog twijfels heeft over de osteopathie is het verstandig contact op de nemen met de vereniging voor osteopathie. Tevens staat er onder het kopje nieuws een brief van de nederlandse vereniging van osteopathie waarbij wederom duidelijk beschreven wordt welke positie de osteopathie inneemt bij de behandeling van baby's. Ook kunt u contact opnemen via het contactformulier met de osteopaat.

Voor meer informatie hierover kunt u kijken bij klachten onder de kop "Huilbaby". En anders nog onderaan deze pagina

Huilbaby`s

Huilbaby’s kunnen een zeer groot probleem worden voor de ouders. Dit kan ontstaan door bv. een verminderde beweeglijkheid van de schedel ten opzichte van de eerste nekwervel waardoor de zwerfzenuw naar de buik geïrriteerd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van buikkrampen. Ook kunnen de buikkrampen komen door minder beweeglijkheid van de darmen.
Zo kunnen er meerdere oorzaken zijn waardoor een baby gaat huilen. Door middel van een vraaggesprek betreffende de zwangerschap, de bevalling en de periode tot en met het huilen kan inzicht geven in het ontstaan van het huilen. De baby krijgt eerst een lichamelijk onderzoek. Daarna gaat de osteopaat over op de behandeling van de huilbaby.

Preamaturus/Prematuur

Vaak moet een te vroeg geboren baby enige tijd in een couveuze. Hierdoor kan het voorkomen dat er toch te veel druk op de nog in ontwikkeling zijnde schedel komt waardoor de schedel op die plaats zich minder kan ontwikkelen. Dit kan gevolgen hebben voor de hersenen. Deze gevolgen zijn vaak reversibel, wat inhoudt dat wanneer de schedel zich weer normaal kan ontwikkelen de hersenen zich ook weer verder kunnen ontwikkelen op een normale manier. Belangrijk hierbij is dan ook weer dat de mobiliteit van de schedelbeenderen door een osteopaat wordt hersteld. Hoe vroeger men erbij is des te sneller gaat het herstel van de mobiliteit.

 

Manipulatie

Manipulatie is een absolute contra-indicatie voor baby's en kinderen tot ongeveer 9 jaar omdat de facetgewrichten (deze zitten aan de achterkant en geleiden de beweging) van de wervels nog niet volgroeid zijn. Voor de osteopathie is het een absolute contra-indicatie.

Zowel in de osteopathie als in de manuele therapie wordt bij manipulatie op het niveau van de facetgewrichten door een korte heftige trek een vergroting van de beweeglijkheid geforceerd bij kinderen ouder dan 9 jaar en bij volwassenen.
Het manipuleren van een paar wervels bij een baby is vaak meer een symptoom behandelen en in veel gevallen niet de oorzaak van het probleem. Respect voor de normale fysiologie van de weefsels staat in deze praktijk voorop.