Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Whiplash

Whiplash ontstaat vaak ten gevolge van een auto-ongeluk maar kan ook andere manieren ontstaat.
Waar het om gaat is dat er vaak een totale strekking en buiging van de nek plaatsvindt zonder dat er controle plaats heeft kunnen vinden door de spieren van de nek.

Vaak ontstaan er miniscuul kleine scheurtjes in de zachte weefsels in de strukturen rondom de nek en soms ook ter hoogte van het vlies rondom het ruggemerg en vooral het vlies en het verlengde merg dat zit ter hoogte van het achterhoofdsbeen en de eerste nekwervels (dit laatste komt vanuit onderzoek van de Erasmus Universiteit). Het vlies rondom het ruggemerg zit iets vast ter hoogte van de eerste nekwervels en het heiligbeen. Door een kortdurende rek op deze struktuur kan ook pijn ontstaan ter hoogte van de lage rug en het bekken. Dit vlies rondom het ruggemerg is een voortzetting van de vliezen rondom de hersenen.

Vaak hebben deze mensen onverklaarbare pijn ter hoogte van de nek (niet aantoonbaar op rontgenfoto) en concentratiestoornissen, oogstoornissen, hoofdpijn enz. Vanuit de vliezen is dit voor een gedeelte verklaarbaar. Ook ter hoogte van het verlengde merg ontstaan miniscuul kleine scheurtjes. Hiervandaan is waarschijnlijk verklaarbaar dat de mensen oogproblemen, concentratiestoornissen enzovoort kunnen krijgen.

Een osteopaat kan door lichte mobilisatie technieken de doorbloeding van de deze strukturen verbeteren waardoor de klachten verdwijnen of verminderen. Bij een whiplash als gevoel van een aanrijding is ook de kant van aanrijden belangrijk omdat dit kan verklaren waarom iemand meer aan de rechterkant of linkerkant klachten kunnen hebben ter hoogte van de nek en het hoofd. Maar het is ook belangrijk of iemand krachtig heeft moeten remmen of juist een voet op de koppeling had kan bijvoorbeeld verklaren waarom iemand juist alleen of meer last heeft van rugpijn.

Ook is belangrijk of iemand een stuur vast had of juist op dat moment achterom keek. Ook bijvoorbeeld door het dragen van een gordel is het belangrijk of iemand aan de rechterzijde zat of aan de linkerzijde.
En ga zo maar door. Een osteopaat neemt dit mee in de behandeling.