Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Tinitus

Tinitus oftewel oorsuizen is een steeds vaker voorkomende klacht.

Oorsuizen is vervelend, maar is niet zonder oorzaak. Het betekent dat het akoestische systeem niet optimaal funktioneerd. Het akoestische systeem is afhankelijk van de stand van het botstuk waar het in zit, de spieren die er aan vast zitten, de stand van de nekwervels en de spanning in de borstkast.

Het botstuk waar het gehoor aan vastzit maakt gewrichten met het wandbeen (os pariëtale), het achterhoofdsbeen (os occiput), de bovenkaak (os maxilla) en de onderkaak (os mandibula) oftewel ook het kaakgewricht. De afvoer en de gehoorsbeentjes zijn afhankelijk van de afvoer via de buis van eustachius. Als deze afvoer niet optimaal is kan dit problemen geven ter hoogte van het trommelvlies, de gehoorsbeentjes, dus ook het middenoor (denk aan otitis, oftwel middenoorontsteking).

Als de afvoer niet optimaal is kan dit ook te maken hebben met de nekwervels. Ook de stand van het hoofd is afhankelijk van de nekwervels, met name de eerste 2 nekwervels, ook wel het OAA (occiput, atlas, axis) genoemd. Hetgeen weer invloed heeft op de stand van het akoestische systeem. Aan de voorzijde van de nek zitten de vliezen van de nek. Als hier teveel spanning zit kan dit van invloed zijn op de afvoer van de buis van eustachius.

In de borstkast zitten de longen en het hart. Deze organen zijn via bandjes verbonden met de nekwervels, vandaar de relatie van de longen en het hart en de nek en indirect ook met het akoestische systeem.
In het bovenste deel van de borstkast zijn ook veel bloedvaten van en naar het hart en van het hart naar en van het hoofd. Is er een beperking ter hoogte van de bovenste ribben of borstwervels kan het zijn dat de aan- en of afvoer van bloed van en naar het hoofd belemmerd is.

Zoals hierboven vermeld is het OAA belangrijk met name voor de hersenstam. Vanuit de hersenstam komen hersenzenuwen die belangrijk zijn voor het aansturen van spieren die weer invloed kunnen hebben op het botstuk waar het gehoor in zit, het achterhoofdsbeen, het sleutelbeen, de 1e rib, en het borstbeen en nog andere nekspieren.

Om het geheel nog moeilijker te maken, kan de oorzaak zelfs nog verder weg liggen. Alle delen van het lichaam zijn met elkaar verbonden door middel van bindweefsel. Daardoor kan zelfs de stand van de voeten ermee te maken hebben.
Maar wat ook belangrijk is in het geheel is de ontspanning. Dat is heel erg moeilijk als men iedere minuut van de dag een irritant geluidje hoort maar ontspanning is heel erg belangrijk. Zoals men al kan lezen tot nu toe is de borstkast heel erg belangrijk in het geheel. Dit is ook de plaats die tot rust moet komen.

Hetgeen hierboven bespreken kunnen oorzaken zijn van oorsuizen en pieptonen wat ook tinitis genoemd wordt.

Een osteopaat is in staat om dit te behandelen. Neem contact op met een osteopaat via de contactpagina van deze website.