Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Stress

Stress is bijna niet meer te vermijden.

Waar we rekening mee moeten houden is ons onwillekeurige zenuwstelsel, de parasympaticus en de orthosympaticus. De parasympaticus zorgt voor onze spijsvertering en staat daardoor voor opbouw van ons lichaam en de orthosympaticus voor de aktiviteit en staat daardoor voor de afbraak. Vaak is het dat deze twee systemen niet met elkaar in evenwicht zijn doordat we in de stress zitten en daardoor in de aktiviteit.

Aktiviteit is niet slecht als dit maar in gelijke mate afgewisseld wordt met passiviteit (ontspanning). Als dit niet met elkaar in evenwicht is kan het bijvoorbeeld voorkomen dat wanneer men wel in de ontspanning komt, bijvoorbeeld met vakantie, men ziek wordt (bijvoorbeeld de eerste week of dagen van de vakantie).

In deze praktijk proberen we door middel van osteopathie het vegetatieve zenuwstelsel weer in balans te brengen, hetgeen ondersteund kan worden door bijvoorbeeld yoga of iets dergelijks.

Stress bij baby's

Baby's kunnen veel last hebben van stress, niet de stress die volwassenen hebben maar stress omdat de omgeving rustig genoeg is. We kennen natuurlijk al de reinheid, regelmaat, rust, maar wat ook belangrijk is, is de ontspanning. Door bijvoorbeeld naast de osteopathie ook babymassage te doen kun je dit meer krijgen. Door de aanraking kunnen de baby's  adequaat omgaan met stresssituaties. (Een belangrijk stresssysteem in het lichaam is de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, in de bijnier wordt cortisol geproduceerd, en door aanraking krijgt men bevordering  van aanmaak van cortisolreceptoren in de hippocampus en de frontale hersenschors).