Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Sinusitis

Sinusitis is geen enge ziekte. Het is een ontsteking van een holte in het aangezicht. De holtes die het meeste ontstoken zijn, zijn de holtes van de bovenkaak, deze noemt men ook wel de bijholten, dus ontsteking van de bijholten oftewel sinusitis maxillaris.

Ook kunnen de holtes in het voorhoofdsbeen ontstoken zijn, en dan spreekt men van voorhoofdsholte ontsteking oftewel sinusitis frontalis. Een holte ontsteking ontstaat meestal door bacteriën die de kans krijgen om te vermenigvuldigen. Dit is meestal op plaatsen waar vocht blijft staan. De bacteriën hebben daardoor een goede voedingsbodem om zich te vermenigvuldigen.

Om ervoor te zorgen dat vocht in beweging blijft is het belangrijk dat de botstukken in het aangezicht mobiel blijven. Vaak zit hierin het probleem. Men kan dan wel operatief holtes vergroten zodat het vocht weg kan maar een osteopaat is in staat om de botstukken waar hij of zij bij kan komen manueel te mobiliseren. Het vocht kan in beweging komen en het lichaam is in staat om de ontsteking zelf op te lossen.

Belangrijk hierbij is ook het bovenste deel van borstkast. Hier lopen veel bloedvaten, zenuwbanen en lymfe. Als het bloed of lymfe hier weinig doorgang heeft kan het zijn dat de afvoer van de schedel naar de borstkast te weinig is en daardoor ook meer kans kan geven op ontstekingen.

Het slijmvlies in de holtes is uit hetzelfde weefsel ontstaan als het darmslijmvlies. Daarom is het vaak belangrijk om een holte ontsteking te voorkomen het belangrijk is dat het darmslijmvlies van goede kwaliteit is en blijft.