Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>>Plagiocephalie

Plagiocephalie

Plagiocephalie is een asymmetrische vervorming van de schedel, hetgeen de laatste tijd vaak voor komt. Dit zijn de kinderen die met ongeveer 7 maanden of ouder worden geholpen de asymmetrie te verhelpen bijvoorbeeld door middel van een helmpje.

Een plagiocephalie is goed te zien als men van bovenaf op de schedel kijkt. Dan is duidelijk dat één helft van de schedel meer naar voren toe staat dan de andere helft. Een osteopaat vaak in staat deze asymmetrische vervorming te diagnostiseren en te behandelen vrij kort na de geboorte. Dit doet een osteopathie door een uiterst lichte manipulatie van de schedelbotstukken. (een vacuümbevalling is een veelvoud van kracht door een gynaecoloog gebruikt, zijn lichaamsgewicht t.o.v. de osteopaat, deze gebruikt maar 5 gram). Er zijn geen nadelen bekent van de behandelign van de osteopaat. Wereldwijd worden er miljoenen baby's per jaar door een osteopaat gezien en er zijn nog steeds geen nadelige effecten bekend.

Hierbij is het mogelijk ondersteuning te krijgen van een kinderfysiotherapeut. Deze komt bij de mensen thuis en kan advies geven van hoe het bedje neer te zetten, hoe bortvoeding of flesvoeding geven en de speeltjes die in bed liggen, waar moeten deze liggen. Een kinderfysiotherapeut is niet in staat om de vervorming zelf op te lossen.

Een helmpje wordt ook steeds meer gebruikt. Een groot nadeel van een helmpje kan zijn dat de natuurlijke ontwikkeling van het kind beperkt wordt omdat de bewegingsvrijheid sterk wordt beperkt. Tevens bestaat de kans dat op de drukplekken extra botvorming plaatsvindt waardoor de hersenen minder ruimte gaan krijgen om te ontwikkelen.