Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>>Middenoorontsteking

Middenoorontsteking

Middenoorontstekingen (otitis media)

Middenoorontstekingen komen bij kinderen de laatste tijd vaak voor. Oorzaken hiervan kunnen zijn een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (deze komt het meest voor) of een onvolledig genezen acute virale of bacteriële middenoorontsteking.

De buis van Eustachius zorgt voor een gelijke luchtdruk aan weerzijden van het trommelvlies. Indien deze buis ontstoken is of geen doorgang heeft, kan dit een verlaagde druk geven in het middenoor met als gevolg pijn. Bij baby`s komt een middenoorontsteking vaker voor dan bij kinderen vanaf ongeveer 6 jaar omdat de ligging van de buis van Eustachius ongunstig is. De buis ligt meer horizontaal en als de drainage (afvoer) minder is dan is de kans op een ontsteking groter.

Met osteopathie is het mogelijk om de functie van de buis van Eustachius te verbeteren door de doorbloeding rondom het gehoor en ook de afvoer van eventueel ontstaan vocht te bevorderen waardoor de kans op een ontsteking kleiner wordt.

Mogelijke oorzaken

Middenoorontstekingen komen de laatste tijd ook vaak voor als bijwerking van vaccinaties, de weerstand is te laag omdat de kinderen over het algemeen te jong en teveel ziekteverwekkers in de cocktails zijn verwerkt. Momenteel wordt er op een leeftijd van 6 weken gevaccineerd voor 7 ziekten en het worden er steeds meer. Het grootste deel van de immuniteit zit in de darmen en vaak door het gebruik van teveel soorten bijvoeding hebben de darmen meer moeite om tot ontwikkeling te komen. Het is al bij verschillende consultatieburo's normaal dat een kind groene ontlasting heeft (dit geeft eigenlijk al aan dat het begin van de spijsvertering een probleem heeft met de verwerking van het eten). Ook neemt de hoeveelheid antibiotica en maagzuurremmers toe bij baby's hetgeen de vertering niet ten goede komt.

Behandeling

De behandeling van een middenoorontsteking bestaat uit het navragen wanneer de oorontsteking is ontstaan en of er eventueel darmproblemen zijn. Het komt wel eens voor dat een osteopaat alleen door behandeling van de darmen ervoor zorgt dat er geen middenoorontstekingen meer ontstaan. In deze praktijk worden meerdere kinderen geholpen en met een goed resultaat.

Mocht de voeding een probleem zijn, hetgeen vaker voorkomt bij kinderen die al vast voedsel krijgen, dan werkt de praktijk samen met een voedingsdeskundige omdat deze deskundige meer weet van voeding dan een osteopaat.

Mocht u nog vragen hebben kunt u bellen of contact opnemen via de contactpagina van deze site.