Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Hoofdpijn

Hoofdpijn klachten kunnen diverse oorzaken hebben hoewel minder divers als bij migraine. Hoofdpijn kan te maken hebben met een verminderde beweeglijkheid van de nekwervels in combinatie met het achterhoofdsbeen. Dan is er meestal een uitstralende pijn naar de zijkant van het hoofd of naar de bovenkant van het hoofd, net boven de wenkbrauwen.

Hoofdpijn is een gevolg en niet een oorzaak, het is een symptoom en dat moet niet worden behandeld als oorzaak. Hoofdpijn heeft helaas meerdere oorzaken en een osteopaat is vaak in staat om dit te vinden door de uitgebreide anamnese en onderzoek. Alleen in geval van een tumor wordt dat moeilijk.

Hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door oogproblemen. Als de ogen geen goede coördinatie hebben dan moet er teveel inspanning worden geleverd. En als er bijvoorbeeld geen goede accomodatie plaatsvindt van de ogen dan moet men zich ook teveel inspannen.

Bij kinderen met een beugel kan het nog wel eens voorkomen dat ze hoofdpijn krijgen door de correctie zelf of doordat er nog wel eens gebruikt wordt gemaakt van een beugel die aan de buitenzijde vastzit achter in de nek. En ook bij een slotjesbeugel. Deze slotjesbeugel beïnvloedt niet alleen de boven- en onderkaak maar ook het slaapbeen. Hierin is de hypofyse gelegen. De hypofyse is belangrijk bij het regelen van de hormonen. 

De locatie van de hoofdpijn is het meest belangrijk. En het moment dat de hoofdpijn komt. De schedel bestaat uit meerdere botdelen. De stand van deze botdelen ten opzichte van elkaar zijn belangrijk net zoals de beweeglijkheid van deze botdelen. Als bijvoorbeeld na een tandheelkundige ingreep hard getrokken is aan de bovenkaak kan dit vergaande gevolgen hebben voor de holtes in de bovenkaak of voor het botstuk waar het gehoor in zit en ga zo maar verder.
Bij kinderen kan ook de geboorte een oorzaak zijn van hoofdpijn, doordat bijvoorbeeld het kind een sterrekijker was of door vacuümpomp of beiden.

De osteopaat behandeld hoofdpijn zonder chemische produkten of pijnbehandeling.