Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>>Hersenbeschadiging

Hersenbeschadiging

Met osteopathie is er een mogelijkheid om baby's, kinderen en volwassenen te behandelen die door bv. door een trauma een hersenbeschadiging hebben gekregen. De hersenen zijn door een manuele benadering via de schedel te beïnvloeden.

Om de hersenen zit een bescherming, dat zijn de hersenvliezen en deze hersenvliezen vormen verdikkingen in de schedel waardoor het ene vlies de twee hersenhelften scheidt van elkaar en een vlies tussen de kleine en de grote hersenen. Hierin lopen bloedvaten. Deze vliezen zijn door een soort van manipulatie van de schedelbeenderen de beïnvloeden.

De bloedvaten in de hersenen zijn zeer belangrijk om de hersenen van voeding te voorzien. Dit is belangrijk om te kunnen groeien. Hersenzenuwen worden voortdurend aangemaakt en weer vernieuwd. Voor dit proces is voeding nodig dus ook toevoer van bloed. Op het moment dat er te weinig bloed, dus voeding, naartoe gaat kunnen de zenuwen niet groeien.

De hersenen groeien nog door tot ongeveer 24 of 25 jaar. Dus tot die tijd is het zeer belangrijk dat er voldoende bloed, dus voeding, naar de hersenen toe kunnen om deze de mogelijkheid te geven om te groeien. Daardoor is het mogelijk om ,vooral als het jonge kinderen zijn met hersenletsel, deze groei nog te stimuleren. Osteopaten hebben een opleiding om naar het geheel kijken. Daardoor behandelt de osteopaat niet alleen de schedel maar ook bijvoorbeeld het nek-schoudergebied en andere delen van het lichaam waardoor het mogelijk wordt voor het lichaam zo veel mogelijk te herstellen.

Momenteel heeft Anke een meisje onder behandeling met de naam Myrthe. De ouders van Myrthe begeleiden haar zeer intensief en zijn met meerdere vormen van therapie bezig waaronder dus ook osteopathie. Sinds Myrthe bij Anke onder behandeling is zijn de ogen van Myrthe stabieler geworden en heeft ze daardoor de mogelijkheid om echt te kijken. Ook de stabiliteit van de romp van Myrthe is verbetert. Om te lezen hoe Myrthe een hersenbeschadiging heeft gekregen kunt u lezen op de site van hun met de naam www.helpmyrthe.nl

Na een hersenvliesontsteking kan osteopathie ook helpen. Bij een hersenvliesontsteking is er een verstoring van de funktie van het hersenvlies. Het kan zijn dat de hersenvliezen tegen elkaar gaan zitten of het kan zijn dat er vocht tussen de hersenvliezen gaat zitten. In beide gevallen is het belangrijk de vliezen te behandelen als het akute stadium voorbij is.

De hersenvliezen zitten om de hersenen en je moet dit zien als een jasje zoals ieder orgaan een jasje heeft. In dit jasje lopen bloedvaten en zenuwbanen. Om deze bloedvaten en zenuwbanen goed te kunnen laten functioneren is het belangrijk dat hier beweging in zit. Dit kan een osteopaat niet direct maar het is mogelijk via de schedelbeenderen dit jasje (hersenvliezen) te beinvloeden.

In feite is het zo dat om elk orgaan, dus ook de hersenen, een jasje zit. En ook om elk botstuk zit een jasje (botvlies). Dit jasje moet goed beweeglijk zijn om alle cellen van dat orgaan van bloed te voorzien en een optimale werking te krijgen van de zenuwbanen die hierin verlopen. Men moet het zien dat het orgaan niet goed zijn funktie kan uitoefenen als dit jasje te strak zit. Een osteopaat zal u ook nooit vertellen dat een orgaan niet goed funktioneert maar dat het orgaan zijn funktie niet optimaal kan verrichten.