Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>>Helmpje bij plagiocephalie

Helmpje bij plagiocephalie

Sinds enige jaren is het normaal dat kinderen na 6 maanden een helmpje krijgen voorgeschreven omdat er beweert wordt dat het noodzakelijk is omdat anders het hoofdje scheef blijft. Dit is niet gebaseerd op de literatuur die aanwezig is in de osteopathie. In de osteopathie is al zeker 70 jaar bekend dat de schedel vervormbaar is. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. De schedel van een baby groeit tot ongeveer 5 jaar aan de achterzijde (waar de hersenen zitten) en de voorzijde gaat hierna groeien. Als de schedel niet meer zou groeien dan kunnen de hersenen ook niet groeien.

Vervorming door geboorte

Als een baby geboren wordt zijn er maar twee botstukken in de schedel die meer uit botweefsel bestaan. Dit is het achterhoofdsbeen en het wiggebeen. Dit is noodzakelijk om de hersenen te dragen. De andere botstukken bestaan nog voor een groot gedeelte uit kraakbeen. Dit blijft een tijdje. Daarom is het ook mogelijk voor de osteopaat om de schedel terug te vervormen. De vervorming gebeurt doordat de spanning aan de vliezen onder de botstukken eraf gaat en daardoor kan het botstuk weer groeien zoals het zou moeten.
Als de spanning eraf gaat, dus bijvoorbeeld bij het vastzitten van de nekwervels of de borstkast, dan spreken we over een voorkeurshouding, dan hebben de delen van de schedel weer de mogelijkheid om terug te vervormen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de groei van de hersenen. Als de hersenen groeien moet de schedel meegroeien. Als de hersenen niet meer groeien dan groeit de schedel ook niet meer. Na het 30e jaar is de schedel pas volgroeid.

Oorzaken

Ook bij de schedel moet je kijken naar de oorzaak en niet naar symptomen. Een plat achterhoofdje of een scheef achterhoofdje kan meerdere oorzaken hebben. Je kunt pas een klacht behandelen als je je verdiept in de mogelijke oorzaken. Een plat achterhoofdje komt sinds de invoering van de kinderen op hun rug laten liggen veel meer voor.
In de praktijk voor osteopathie hebben wij zeer goede resultaten betreffende zeer extreme vervormingen van de schedel zonder gebruik te maken van een helmpje.

Een nadeel van een helmpje is dat het de ontwikkeling van een baby belemmerd, vooral als een baby 6 maanden oud is zit de baby net in de fase van het omrollen.

Gratis en vrijblijvend advies?

Indien u meer informatie wilt over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de praktijk.