Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Dyslexie

Dyslexie is tegenwoordig een ruim begrip. De dyslexie van vroeger was alleen het omdraaien van letters. Tegenwoordig is het probleem ondergebracht in leerstoornissen. Dit is een ruim begrip.

Leerstoornissen door problemen ter hoogte van de ogen, het gehoor (het begrijpen van de woorden), hetgeen men kan samenvatten als problemen ter hoogte van het audiovisuele centrum, hebben vaak een oorzaak waardoor de leerstoonissen opgevat kan worden als een gevolg. 
Vaak zijn de oorzaken van deze leerstoornissen een verkeerde ligging in de baarmoeder tijdens de zwangerschap of door een geboortetrauma (bijvoorbeeld een stuitligging of een te snelle of te langzame geboorte). 

Na een geboorte kan het zijn dat een baby darmkrampen heeft, hetgeen kan komen doordat het eerste deel van de spijsvertering niet goed werkt (hier vind verwerking plaats van ons eten). Het eten wordt niet op de juiste manier verwerkt waardoor de dunne darm en de dikke darm (in beide delen van de darmen vind opname plaats van voeding)  in de problemen komen.
Dit kan een gevolg zijn van irritatie van de zwerfzenuw (de n. vagus) die door de schedel naar buiten komt ter hoogte van het achterhoofdsbeen en de eerste nekwervels. Dit kan een reden zijn waardoor het mogelijk is dat wanneer een baby op jonge leeftijd darmkrampjes heeft gehad, later leerstoornissen kan ontwikkelen.

Zo zijn er meerdere symptomen die te herleiden zijn naar problemen ter hoogte van de schedel, welke een oorzaak kunnen zijn van leerstoornissen. Alleen het probleem met leerstoornissen is dat dit pas gediagnostiseerd kan worden op het moment dat een kind gaat leren, dus op het moment dat een kind in groep 3 of 4 zit.

Zoals te lezen is in bovenstaande verhaal is het geheel vrij gecompliceerd vandaar dat het raadzaam is om een osteopaat te bellen als u nog vragen heeft.