Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>>Darmkrampjes bij baby's

Darmkrampjes bij baby's

Darmkrampjes kunnen meerdere oorzaken hebben, namelijk de n. vagus (zwerfzenuw), het middenrif, de organen onder het middenrif zoals de maag, lever, twaalfvingerige darm, dunne darm, dikke darm en bekken. Ook is het belangrijk of het kind op een natuurlijke manier, dus via het geboortekanaal, geboren is. De baby krijgt dan namelijk de eerste hap binnen voor de opbouw van de slijmvlieslaag van het spijsverteringskanaal. De slijmlaag is weer belangrijk bij de omzetting van de voeding naar de voeding die goed is voor de baby.

Als uw baby via een keizersnede is geboren is het goed om preventief uw baby probiotica te geven. Ook een vorm van probiotica is de opgedroogde melk rondom de tepel na borstvoeding. Hier worden bacteriën gevormd, als u de tepel niet schoonmaakt, die bij de volgende borstvoeding in de spijsvertering van uw baby terechtskomt. Als u uw baby ook geen borstvoeding geeft is het zeker raadzaam om ook probiotica te geven.

Darmkrampjes komen bij baby's veel voor. Het voedingspatroon van degene die zwanger is verandert per generatie en dat is toch wel lastig voor onze darmen. Goede voeding wordt steeds moeilijker want er wordt steeds meer gemanipuleerd in onze voeding.

Tegenwoordig wordt het voor de moeders en vaders moeilijk gemaakt om te kiezen wat voor voeding ze hun kinderen moeten geven. Als het niet mogelijk is om borstvoeding te geven wordt je eigenlijk aan je lot overlaten. Wat moet je kiezen dat het beste is voor je kindje? Ook voor ons als therapeuten wordt het er niet gemakkelijker op omdat de kunstmatige voeding steeds verandert en degene die deze kunstmatige voeding maken mogen geen informatie geven. Vaak is het dat de ouders het advies volgen van de verpleegkundige van het ziekenhuis of het consultatie bureau maar het lastige is dat zij het vaak ook niet weten. Soms denken ouders dat hun baby een koemelkallergie hebben en geven dan hypo-allergeen. Het verwarrende is dat hypo-allergeen geen voeding is voor kinderen met een koemelkallergie maar voeding die het meeste lijkt op de borstvoeding.

Ook is het zo dat kindjes ook problemen met de voeding kunnen krijgen als de moeder borstvoeding geeft. Ten eerste moet je er als moeder op letten dat je niet alles kunt eten omdat anders je kindje er last van krijgt. Ook kan het zijn dat de moeder een koemelkallergie heeft vaak de baby ook een koemelkallergie heeft. Dan is het beter voor de moeder om een dieet te volgen zonder koemelk.

Het wordt al geaccepteerd als kinderen groene ontlasting hebben maar dat kan een teken zijn dat de lever het zwaar heeft. Normale ontlasting van een kindje is mosterdgeel.

Bij borstvoeding is het zo dat je de melk niet mag opwarmen in een magnetron maar er is een onderzoek geweest dat het ook niet goed is om kunstvoeding op te warmen in de magnetron. Het gaat ten koste van de voeding. Dus ook het opwarmen van alleen het water in de magnetron is niet goed. De structuur verandert van het water waardoor het niet meer hetzelfde water is als wat uit de kraan komt of uit flessen.

Soms krijgen ouders het advies als hun kindje obstipathie heeft (moeite met de ontlasting of bijna geen ontlasting) om voeding of medicijnen te geven waardoor een kindje meer naar de diarree kant gaat, er wordt dus niet naar de oorzaak gekeken.

Waar het om gaat is om met respect om te gaan met de hele spijsvertering en begrip te hebben wat de functie is van de spijsvertering. De functie van de spijsvertering is opbouw, ervoor zorgen dat er voldoende brandstof blijft voor de cellen in het lichaam zodat het lichaam optimaal kan funktioneren.
Met name bij darmkrampjes wanneer er een probleem is ter hoogte van de n. vagus (zwerfzenuw) adviseren we om het kindje op de buik te laten slapen. Ten eerste wordt de n. vagus minder geirriteerd ter hoogte van het occiput (achterhoofdsbeen) en waar de n. vagus door de borstkast gaat wordt dit deel iets opgerekt. Indien men bang is voor wiegedood kan men denken aan een aerosleeper (een matras met luchtkokers). Bij een kindje die de nek gebogen houdt en met het aangezicht in het matras gaat liggen moet men toch sneller in gaten houden omdat dit voor een kindje een abnormale stand is, dan is er meer aan de hand. Dit is dan een dwangstand van de hoofd oftewel torticollis.