Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>>Darmklachten

Darmklachten

Darmklachten

Darmklachten komen de laatste tijd steeds vaker voor. Vanuit de osteopathie zijn veel mogelijkheden om te behandelen, of het nu IBS (Irritated Bowl syndrom) is of PDS (prikkelbaar darmsyndroom). Dit betekent dat de aansturing naar de darmen niet in orde is.

Voor ons is het dan ook belangrijk wanneer de klachten zijn ontstaan en wat er aan vooraf is gegaan. Vaak zijn er meerdere klachten van het spijsverteringssysteem. Het zijn over het algemeen geen klachten die plotseling zijn ontstaat maar juist geleidelijk. Alleen doordat het geen pijn gaf of ongemakkelijke symptomen zijn de meeste mensen er zich niet van bewust.

Zelf vind ik het als osteopaat belangrijk dat mensen iets meer afweten van het spijsverteringssysteem en daarom ben ik al langere tijd bezig met het schrijven van een blog over de hele spijsvertering.

Mochten wij er niet uitkomen dan wordt meestal in overleg geadviseerd om de ontlasting te laten onderzoeken zodat er ook gericht kan worden gewerkt aan de binnenzijde van de darmen, dus het darmslijmvlies en eventueel voedingsadviezen. Het is niet altijd op te lossen met alleen probiotica. Het kan zijn dat er factoren aanwezig zijn die ervoor kunnen zorgen dat we in de darmen of de rest van het lichaam klachten kunnen krijgen. Daarom heeft Anke ook een opleiding gedaan voor darmtherapie om daarbij goed advies te kunnen geven. Voor therapie werkt Anke liever samen met andere disciplines. Dit met name omdat het bij darmklachten ook belangrijk om de voeding die men binnenkrijgt nader te bekijken.

Spastische darm

Een spastische darm is een symptoom en geen oorzaak. Oorzaken kunnen er meerdere zijn, zoals de beweeglijkheid van de darmen, de aansturing van de darmen vanuit het zenuwstelsel, maar ook de binnenzijde van de darmen is belangrijk.

Irritated Bowl Syndroom

Ook hier is werderom sprake van een symptoom en is het geen oorzaak, net zoals bij een spastische darm moet je kijken wat de oorzaak is.

Leaky gut

De letterlijke vertaling is een lekkende darm. Er zijn mensen die darmproblemen hebben en niet weten dat ze een leaky gut hebben. Een leaky gut is dat het darmslijmvlies vaak onvoldoende aanwezig is en dat de cellen die tegen elkaar aan moeten in de darmwand dit niet doen en daardoor ontstaat er iets ruimte tussen de cellen. Dit is niet noemenswaardig groot maar wel voldoende om een mindere funktie te krijgen van de darmen. Door middel van een ontlastingsonderzoek kun je laten aantonen of iemand een leaky gut heeft. Dit kan verholpen worden door gericht voedingsadvies en voedingssupplementen door de natuurvoedingsdeskundige.

Diarree

Bij diarree kan er sprake zijn dat men nog steeds last heeft van obstipathie maar dat er ontlasting langsloopt waardoor men de indruk krijgt dat de obstipathie over is. Dit hoeft niet zo te zijn.
Wanneer men last heeft van diarree kan dit betekenen dat het met name de organen van het begin van de spijsvertering niet optimaal is. Dit kan wederom komen door de n. vagus maar ook door andere faktoren, verkeerd voedsel, medicijnen en dat er mis is met de organen (hiervoor is het beter om een arts te consulteren). De juiste voeding is moeilijk om te adviseren omdat niet iedere spijsvertering hetzelfde funktioneert, waar de ene diarree van krijgt kan de ander weer obstipathie krijgen, daarom is het goed om ook hiervoor naar een natuurvoedingsdeskundige. Het probleem van ons eten van deze tijd is dat er veel stoffen bijzitten om het een lekkere smaak te geven, en het is steeds minder duidelijk voor de mensen om daardoor de juiste voeding te kunnen kiezen. Ook vind er veel bewerking plaats van de produkten zodat de produkten niet meer de juiste voedingsstoffen bevatten.