Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Bedplassen

Bedplassen is goed te behandelen met osteopathie.

Kinderen plassen vaak in hun bed op het moment dat ze in een hele diepe slaap zijn en dan niet in de gaten hebben dat ze in hun bed plassen. Ze kunnen er dan ook niets aan doen. Het aanspannen van de kringspier rondom de uitgang van de blaas wordt door de wil aangestuurd maar het signaal van het plassen komt vanuit het autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel. Dit onwillekeurige zenuwstelsel (de orthosympaticus) behoort tot het deel wat behoort tot de activiteit. Dit is bijvoorbeeld als je moet rennen kun je niet opeens naar de toilet en moet je het op kunnen houden. Dit is tegenwoordig bij kinderen vaak verstoord. De kinderen zitten overdag vaak teveel in de activiteit en kunnen dan niet goed ontspannen, ze komen daardoor ook vaak in een te diepe slaap waardoor ze onwillekeurig in hun bed plassen omdat het bewuste signaal om te gaan plassen niet meer doorkomt.

Ook hebben kinderen meer last van stress of in de thuissituatie of op school, ze moeten steeds meer presteren en komt niet ten goede aan de activiteit van het onwillekeurige zenuwstelsel. Daarom is het belangrijk dat een kind goed in zijn of haar vel zit, want dit heeft namelijk invloed op dit onwillekeurige zenuwstelsel. Activiteit en ontspanning moeten goed op elkaar zijn afgestemd.

Met osteopathie kun je iets doen door het mobiliseren van de blaas en zorgen dat het onwillekeurige zenuwstelsel weer goed functioneerd.