Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

ADHD

ADHD

ADHD is een begrip die maar al te vaak verkeerd wordt gebruikt. ADHD staat in de DSM-IV en DSM-V maar is een begrip wat nog niet wetenschappelijk bewezen is.

ADHD en osteopathie gaan zeer goed samen. Bij kinderen met ADHD is er vaak ook onrust in hun hoofd, dit kan komen door de geboorte of wat ze in hun kinderleeftijd al hebben meegemaakt. Zelf heb ik een keer meegemaakt dat een kind bestempeld werd als een kind met ADHD maar vervolgens een half uur stil kon liggen op de behandeltafel. Dit kindje had door de ritalin slaapproblemen en eetproblemen gekregen en zat niet goed in zijn vel. Was de diagnose wel goed? Daarom hieronder uitleg over ADHD.

ADHD is een begrip en volgens veel onderwijzers lijden veel kinderen hieraan maar is zoals zoveel aandoeningen die in de DSM-IV staan niet wetenschappelijk bewezen. De DSM-IV en DSM-V is samengesteld op basis van consensussen van psychiaters. Volgens Wikipedia is Consensus een breedgedragen overeenstemming over het betreffende onderwerp, waarbij de betrokkenen kunnen leven met een bepaalde keuze en/of wijziging. (Vrijwel) iedereen kan zich dan vinden in die oplossing, hoewel dat niet betekent dat iedereen het er volledig mee eens is, consensus is dus iets anders dan unanimiteit.

ADHD is iets wat al heel lang bestaat, iemand die daar meer over opgezocht heeft en wat al beschreven is in de literatuur is mevrouw Angèlina Josephina Maria Crott. Zij heeft het proefschrift geschreven: Van Hoop des vaderlands naar ADHD''er, Het beeld van de jongen in de opvoedingsliteratuur. (gepubliceerd in 2011)

Het probleem vaak met kinderen die drukker zijn is dat dit niet meer acceptabel is in deze cultuur. Kinderen die eigenlijk buiten horen te spelen moeten nu stilzitten, en dat is heel erg moeilijk voor jonge kinderen.

Soms kan er wel sprake zijn van een concentratie probleem en dan moet je gaan kijken wat is de oorzaak hiervan. Soms kan het zijn dat er darmproblemen zijn, wat ook vaak weer komt door een dysbalans van het vegetatieve zenuwstelsel (onwillekeurige zenuwstelsel). Dit zenuwstelsel zorgt in het kort voor activiteit (orthosympaticus) en passiviteit (parasympaticus). Zo kunnen er meerdere oorzaken zijn die puur lichamelijk te verklaren zijn.

Het is vaak jammer om te kiezen voor medicijnen, want met name de bijwerkingen kunnen weer lijden tot slaapproblemen en eetproblemen, wat ook weer duidt op een verstoring van de spijsvertering, en wat weer zou kunnen leiden tot tekorten van voedingsstoffen in het centrale zenuwstelsel (25% van het verteerde eten gaan naar de hersenen als brandstof).

Voeding is ook belangrijk bij ADHD. In onze voeding zit vaak teveel fructose-glucose en of maissiroop.

Een belangrijk punt voor het ontwikkelen van ADHD is ook stress tijdens de zwangerschap van de moeder. Via de navelstreng komen er stresshormonen (cortisol) bij de baby wat kan leiden tot kleinere en lichtere baby's. En als de stress dan nog voortduurt bij de baby kan het zijn dat in de hersenen asymmetrische activatiepatronen zijn in de hersenen, wat weer kan leiden tot hyperactiviteit.

Ook medicijnen die gebruikt worden tijdens de zwangerschap door de moeder kunnen ADHD veroorzaken, zoals choline (een stof tegen hoge bloeddruk en migraine) en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) en het binnenkrijgen van chemische stoffen kan een oorzaak zijn. (zie Wij zijn ons Brein van Dick Swaab)

Sinds kort is bekend dat ADHD eigenlijk iets is wat niet bestaat. Het is bedacht door psychiaters en ondersteund door de pharmaceutische industrie. In de volgende link wordt duidelijk waarom.