Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>Klachten

Veel voorkomende klachten in de osteopathie

In deze praktijk worden vrij veel volwassenen, kinderen en baby's met succes geholpen. Osteopathie is hierbij geen vervanging van de reguliere geneeskunde maar een aanvulling. In de reguliere geneeskunde staat de diagnose van symptomen voorop hetgeen noodzakelijk kan zijn. Osteopathie is een zelfstandig beroep en een osteopaat is opgeleid om een diagnose te stellen waarbij de oorzaak van een klacht voorop staat en minder de symptomen.

De klachten die men kan hebben, hebben over het algemeen een voorgeschiedenis. Daarom is het belangrijk voor de osteopaat om vooral een volledig beeld te kunnen maken van de klacht.
Ziekte wordt pas een ziekte genoemd als men zichtbare symptomen hebben. Dit geldt voor de algemene zorg. Er zijn heel veel onderzoekstechnieken maar er zijn toch structuren in ons lichaam aanwezig die nog niet goed in beeld komen bij deze technieken.

Een osteopaat gaat daarom anders te werk. Eerst komt er een inventarisatie van de klachten waarbij al gekeken wordt naar de verschillende systemen die in ons lichaam samenwerken. Om het duidelijk te maken naar de mensen probeert een osteopaat dit duidelijk te maken in een taal die iedereen kent. De verschillende organen en structuren in ons lichaam staan via het bindweefsel met elkaar in verbinding. Dit bindweeefsel is waar de meeste klachten door veroorzaakt worden. Het is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het bloed overal kan komen om de cellen te voorzien van vocht en voeding. En het bindweefsel zorgt ervoor dat de zenuwbanen soepel overal kan komen. Maar dit bindweefsel is maar voor een gedeelte zichtbaar met de meest gangbare technieken die gebruikt worden. Maar een osteopaat is in staat om ook het bindweefsel te voelen dat niet zichtbaar is maar wel bestaat.

Op het moment dat er stagnatie ontstaat in dit bindweefsel of het nu het zichtbare is, de fascies, bot, spieren, pezen of het onzichtbare.
Het onzichtbare bindweefsel is te zien met speciale apparatuur en zelf probeer ik dit uit te leggen met een voorbeeld. In huis kan iedereen wel eens een spinnenweb zien maar daar zit geen structuur in, het zijn gewoon wat draden. Als we in het voorjaar in de vroege ochtend met de dauwdruppels eraan, een spinnenweb zien dan zien we alle structuren van dit spinnenweb. Zo moet men het bindweefsel zien in het lichaam.
Als dit spinnenweb een chaos wordt door bijvoorbeeld een stagnatie, dan kan het bloed niet meer goed het vocht en de voeding bij de cellen krijgen en dan komen de cellen in nood. Ook de zenuwstructuren krijgen een tekort aan voeding en die gaan pijnsignalen afgeven. Op dat moment ervaren we een klacht. Maar dan gaat een osteopaat kijken waar de storing is in dat bindweefsel (spinnenweb). Dit kan op een andere plaats zijn dan waar men de pijn ervaart.

De ervaring van pijn is regelmatig op een andere plaats omdat het signaal teruggaat naar de rug (de wervelkolom) en dan stijgt of daalt. Daardoor kan de pijn op een andere plaats gewaar worden dan waar de oorzaak van de pijn is.

Onderstaand vindt u de meeste klachten bij volwassenen, kinderen en baby's maar het is voor ons onmogelijk om alle klachten die er zijn op te schrijven. Als een klachter er niet bijstaat betekent dat niet dat wij de klacht niet kunnen behandelen. Neem contact met ons op te nemen indien u onvoldoende antwoorden hebt kunnen vinden op onze site.

Accommodatievermogen

Door het verouderingsproces wordt de ooglens minder vervormbaar waardoor het accommodatievermogen afneemt. Men noemt dit presbyopie.

ADHD

ADHD is een begrip die maar al te vaak verkeerd wordt gebruikt. ADHD staat in de DSM-IV en DSM-V maar is een begrip wat nog niet wetenschappelijk bewezen is.

Artrose

Artrose is een toestand die kan veranderen. Door een juiste behandeling met osteopathie kan de pijn en artrose minder worden.

Astma

Bij astma is het belangrijk dat er een goede ademhaling mogelijk is en dat de weerstand optimaal is.

Baby

Een baby komt bij een osteopaat onder behandeling door bijvoorbeeld veel huilen, darmkrampjes, voorkeushouding enzovoort. Er zijn veel klachten waarvoor men terecht kan bij een osteopaat met een baby.

Bedplassen

Bedplassen (bedwateren) komt vaak voor bij kinderen en is goed te behandelen met osteopathie

Blaasklachten

Blaasklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Is er sprake van een regelmatig terugkerende blaasontsteking dan kan dit komen doordat het schaambeen minder beweegt en wat nog vaker voorkomt is dat de slijmvliezen in het lichaam niet optimaal zijn. Met name de balans tussen de bacteriën en het immuunsysteem. Hierdoor kan het voor komen dat een blaasontsteking steeds weer terugkomt.

Botbreuken

Door beinvloeding van de doorbloeding van het botweefsel is het mogelijk botopbouw te stimuleren. Dit is ook mogelijk terwijl er gips omheen zit.

Darmklachten

Darmklachten komen de laatste tijd steeds vaker voor. Vanuit de osteopathie zijn veel mogelijkheden om te behandelen, of het nu IBS (Irritated Bowl syndrom) is op PDS (prikkelbaar darmsyndroom). Dit betekent dat de aansturing naar de darmen niet in orde is.

Darmkrampjes bij baby's

Darmkrampjes bij baby's komt vaak voor. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, bijvoorbeeld de n. vagus, voeding, koemelkallergie enz.

Dyslexie

Dyslexie is tegenwoordig een zeer ruim begrip. Vroeger was dyslexie het omdraaien van letters. Nu is het ondergebracht bij leerstoornis. Dit kan komen door problemen ter hoogte van de ogen, het gehoor (ruim begrip) en het achterhoofdsbeen in combinatie met de eerste nekwervels.

Epilepsie

Epilepsie is een klacht die goed te behandelen is met osteopathie. Epilepsie kan veroorzaakt worden doordat er soort van een kramp ontstaat in de hersenen.

Gehoor

Horen is voor ons heel erg belangrijk maar kan ook klachten geven. Op jongere leeftijd zie je vaak de ontstekingen van de oren en op oudere leeftijd kan het voorkomen dat bepaalde tonen gehoord worden die er niet zijn.

Gewrichtsklachten en orthodontie

Het komt regelmatig voor dat gewrichtsklachten, met name heup, knie, enkel als oorzaak orthodontie hebben. Vooral het spalkje achter de tanden wat de bovenkaak en onderkaak vastzet kan de oorzaak zijn.

Hartklachten

Het hart is ook door middel van osteopathie te behandelen. Het hart hoort ook beweeglijk te zijn in de borstkast. Als er te weinig beweging is dan kan dit een belemmering zijn voor de functie van het hart. Door de beweeglijkheid van de borstkast te verbeteren kan ook de beweeglijkheid van het hartgebied verbetert worden. Hierdoor kan ook de prikkelgeleiding van het hart verbeteren.

Helmpje bij plagiocephalie

Een helmpje bij plagiochephalie (scheef hoofd) is geen noodzaak. De schedel van een baby groeit bij het deel van de hersenen tot ongeveer 5 jaar en daarna gaat het aangezicht groeien. Vervorming van de schedel komt vaak door teveel spanning in de schedel zelf.

Hersenbeschadiging

Met osteopathie is er een mogelijkheid om baby`s, kinderen en volwassenen te behandelen die door bv. door een trauma een hersenbeschadiging hebben gekregen.

Heupdysplasie

Heupdysplasie bij baby's kan met osteopathie worden behandeld in combinaite met een spreidbroekje.

Hoge bloedduk

Hoge bloeddruk kan behandelbaar zijn door een osteopaat. De oorzaak van de hoge bloeddruk kan gelegen zijn in het hoofd, en ter hoogte van het middenrif aan de achterzijde. Maar ook water en cholesterol zijn belangrijk hierbij. Ook stress is hierbij een belangrijke factor

Hoofdpijn

Hoofdpijn klachten kunnen diverse oorzaken hebben hoewel minder divers dan bij migraine. Het is niet altijd het hoofd waar de pijn vandaan komt. Hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben. Daarom is een uitgebreid vragenformulier en een anamnese noodzakelijk.

Huilbaby

Het enige wat een baby kan doen als er iets aan de hand is, is huilen. Wat kan de oorzaak zijn van het huilen? Een osteopaat kan vaak wel zien en voelen wat de mogelijke oorzaak van het huilen zou kunnen zijn en dat behandelen.

Knieklachten

Knieklachten kunnen voorkomen door overbelasting of na een trauma. In de behandeling zijn deze beiden verschillend omdat de oorzaak verschillend is.

Leerproblemen

Om goed gebruik te kunnen maken van alle zintuigen is het noodzakelijk dat de prikkels die de zintuigen moeten stimuleren op de juiste manier in de hersens binnenkomen zodat de hersenen dit kunnen verwerken.

Longontsteking

Longontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Bij ouderen kan dit vaak komen doordat ze maagzuurremmers slikken. Na een longontsteking worden de longen minder beweeglijk waardoor men zonder behandelen vaak nog jaren later er last van kunnen hebben. Osteopathie kan dit goed mobiliseren zodat een kans op recidief ook kleiner is.

Maagklachten

Maagklachten hebben vaak te maken met minder beweeglijkheid van de maag zelf. Als je gaat eten moet de maag kunnen zakken. Als dat niet kan dan krijg je meer last van maagzuur.

Macula Degeneratie

Macula Degeneratie is een ingrijpende oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte afneemt. Macula Degeneratie betekent letterlijk achteruitgang van de gele vlek, de macula lutea. Dit is het centrale deel van het netvlies waarmee men scherp ziet.

Menstruatie

De menstruatie is een cyclisch hormonaal proces. Dit proces kan verstoord zijn. Dit kan betekenen dat er juist geen menstruatie is of dat deze overmatig is. Het kan ook zijn dat er tussentijdse bloedingen zijn of menstruatiepijn.

Middenoorontsteking

Middenoorontstekingen komen bij kinderen de laatste tijd vaak voor. Oorzaken hiervan kunnen zijn een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (deze komt het meest voor) of een onvolledig genezen acute virale of bacteriële middenoorontsteking.

Migraine

Migraine heeft meerdere oorzaken. De oorzaak kan gelegen zijn in het hoofd, in de wervelkolom, het bekken, het middenrif, organen in de buikholte enzovoort.

Motoriek klachten

Klachten betreffende de motoriek. Bij kinderen die de normale ontwikkeling niet hebben meegemaakt betreffende omrollen, tijgeren, kruipen, gaan staan en gaan lopen kunnen als ze wat ouder zijn klachten krijgen betreffende de motoriek.

Obstipathie

Obstipathie is heel erg lastig. We spreken pas van obstipathie als men minder dan 2 keer per week ontlasting heeft. Met voeding en osteopathie kunt u veel doen aan obstipathie.

Oogklachten

De oogklachten kunnen vrij divers zijn. Zoals bijvoorbeeld macula degeneratie, vermindering van het accommodatievermogen, verziendheid, bijziendheid.

Oorsuizen

Oorsuizen oftewel tinitis is vervelend maar is niet zonder oorzaak. Het betekent dat het akoestische systeem niet optimaal funktioneerd. Hiervoor zijn verschillende oorzaken.

Orthodontie

Bij orthodontie wordt er vaak geduwd of getrokken ter hoogte van de bovenkaak en onderkaak. Nu kan het voorkomen dat een kind of een volwassene hierdoor klachten krijgt ter hoogte van de schedel of de nek, in de vorm van hoofdpijnklachten of nekklachten.

Pieptonen

Pieptonen is het continu horen van pieptonen, soms is het wat minder soms is het wat meer. Ook dit is vaak het gevolg van een verminderde mobiliteit in de schedel of de bostkast.

Plagiocephalie

Plagiocephalie is een asymmetrische vervorming van de schedel, hetgeen de laatste tijd vaak voor komt. Dit zijn de kinderen die met ongeveer 7 maanden of ouder worden geholpen de asymmetrie te verhelpen bijvoorbeeld door middel van een helmpje. Osteopathie kan deze helmtherapie voorkomen door lichte manipulaties (5gram) van de schedelbotstukken.

Postnasale drip

Bij postnasale drip zijn de slijmvliezen achter in de neusholte opgezet. Deze slijmvliezen behoren tot slijmvliezen van de gehele spijsvertering.

Premature

Vaak moet een te vroeg geboren baby enige tijd in een couveuze. Hierdoor kan het voorkomen dat er toch te veel druk op de nog in ontwikkeling zijnde schedel komt waardoor de schedel op die plaats zich minder kan ontwikkelen.

Premenstrueel Syndroom

Het premenstrueel syndroom kan heel erg vervelend zijn, vooral als je vlak voor iedere menstruatie niet lekker in je vel zit, tot zelfs depressiviteit.

Reflux baby's en kinderen

Reflux kan veroorzaakt worden door irritatie van de n. vagus (zwerfzenuw), verminderde beweeglijkheid van de borstholte, het diafragma (middenrif) en de maag. Reflux kan veroorzaakt worden door de geboorte.

RSI

RSI is een afkorting en staat voor repeated strain injury. Oftewel continue stress op een peesstructuur en wordt meestal gebruikt bij de muisarm.

Rugklachten

Bij rugklachten moet men zich altijd afvragen waar de klachten vandaan komen. Rugklachten kunnen ontstaan door de wervels zelf, door overbelasting, door de stand van het bekken, door de stand van de benen, maar kan ook komen door de organen van de buikholte.

Rusteloze benen

Rusteloze benen komt vaak voor. De oorzaak hiervan is meestal te vinden in het bekkengebied. Door het lieskanaal gaan bloedvaten en zenuwbanen. Als dit lieskanaal te weinig ruimte heeft kan dit onrustige benen veroorzaken doordat afvalstoffen e.d. moeilijker terug kunnen gaan waardoor er een verzuring ontstaat van de benen.

Sinusitis

Sinusitis is geen enge ziekte. Het is een ontsteking van een holte in het aangezicht. De holtes die het meeste ontstoken zijn, zijn de holtes van de bovenkaak, deze noemt men ook wel de bijholten, dus ontsteking van de bijholten oftewel sinusitis maxillaris.

Spraakproblemen

Bij het spreken is de tongmotoriek zeer belangrijk. De hersenzenuw die hiervoor belangrijk is loopt door het achterhoofdsbeen bij de plaats waar ook de eerste nekwervel een gewricht vormt met het achterhoofdsbeen.

Stress

Stress komt in deze tijd zeer veel voor en is dan ook bijna niet meer te vermijden. Maar het is niet goed voor ons.

Stuitligging

Door stuitligging ontstaat vaak veel druk op de schedel. Vaak ziet Anke hierbij dat het achterhoofdsbeen meer naar binnen staat alsof deze onder de wandbeenderen wordt gedrukt.

Sympathische Reflexdystrofie

Sympathische reflexdystrofie kan een gevolg zijn van een botbreuk waarbij het botvlies geirriteerd wordt. Net als botbreuken is een ondersteunende therapie met osteopathie mogelijk alleen bij reflexdystrofie kan het zijn dat het botvlies als een jasje net iets te strak zit waardoor bloedvaten en zenuwbanen minder ruimte krijgen.

Tinitus

Tinitus is een steeds vaker voorkomende klacht. Tinitus of oorsuizen of pieptonen heeft vaak meerdere oorzaken. Oorzaken kunnen zijn in de schedel, de nek en de borstkast.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan bij iedereen voorkomen, maar bij iemand met een chronische vermoeidheid werkt het beperkend op het hele functioneren. In de osteopathie wordt steeds meer onderzoek verricht en daarbij ook onderzoek gedaan naar chronische vermoeidheid.

Voorkeurshouding

Een voorkeurshouding bij een baby is een veelvoorkomend probleem. Een voorkeur bij een baby kan veroorzaakt worden door de ligging in de baarmoeder en de bevalling. Bij een voorkeurshouding zit niet alleen het bovenste deel van de nek vast maar vaak ook het achterhoofdsbeen, de borstkast en het middenrif.

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid bij de vrouw is afhankelijk van de baarmoeder, de vagina, de eierstokken, de eileiders en hormonen. Het is belangrijk dat het slijmvlies van de baarmoeder en de vagina in een goede conditie is. Dit is nodig voor een goede fysiologie van zowel de baarmoeder als de vagina.

Whiplash

Whiplash ontstaat vaak ten gevolge van een auto-ongeluk maar kan ook andere manieren ontstaat. Waar het om gaat is dat er vaak een totale strekking en buiging van de nek plaatsvindt zonder dat er controle plaats heeft kunnen vinden door de spieren van de nek.

Zwangerschap

Om zwanger te kunnen worden is het noodzakelijk dat de kwaliteit van de eierstokken, de eileider en de baarmoeder goed moeten zijn. Hiervoor is het belangrijk dat deze organen voldoende beweeglijkheid hebben. Vaak gaat dit gepaard met een goede kwaliteit van de darmen.

Een osteopaat is in staat om via het bindweefsel de oorzaak van klachten te behandelen. De oorzaak van klachten is niet de behandeling van symptomen. Symptomen ontstaan door problemen in het bindweefsel. Als dit bindweefsel weer in de normale fysiologie kan komen, zonder stagnatie, dan gaan ook de symptomen weg.