Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

Vitamine C, beschreven door de arts J. Beunk

VITAMINE C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur of ascorbaat genoemd, is een vitamine dat van groot belang is voor onze weerstand en gezondheid. Zonder deze vitamine kunnen we niet leven. In de jaren1700 kregen scheepslui door een tekort aan groenten en fruit geen vitamine C en stierven aan scheurbuik. Een tekort aan vitamine C is dus dodelijk en dat geld voor bijna alle vitaminen. Een teveel aan vitaminen is gezond en bestrijdt veel ziekten. Alle wezens op aarde maken hun eigen vitamine C aan met uitzondering van de mens , hogere apen, cavia's en bepaalde vleermuizen. Zij kunnen in de lever vitamine C in grote hoeveelheden uit glucose maken. De diagnose “scheurbuik” wordt zelden gesteld omdat men de symptomen niet kent. Op de universiteiten wordt geen college gegeven over het belang van de vitaminen en mineralen omdat men ervan uit gaat dat er in voeding voldoende aanwezig is, ondanks dat TNO het tegengestelde heeft aangetoond.

Acute vitamine C-deficiëntie (=te kort) symptomen:

Scheurbuik: vitamine C heeft als belangrijkste functie de vorming van collageen. Deze stof is het cement van het lichaam. Zonder deze stof valt het lichaam uit elkaar en dat is precies wat bij scheurbuik gebeurd. 
Bloeduitstortingen: vooral aan de benen zijn grote blauwe plekken te zien en kleine rode plekjes (ecchymosen) door een tekort aan substantie tussen de cellen in de huid. Ook kunnen er bloedingen ontstaan in veel organen zoals de darmen, ogen en oogleden (petechiën), bij de tanden, neusbloedingen, bij de botten (subperiosteaal) en in de gewrichten. 
Oude littekens breken weer open en wonden genezen slecht.
Zeer pijnlijke, breekbare botten en een zeer slecht gebit: door de afwezigheid van het collageen krijgen we een gezwollen mondslijmvlies en loszittende tanden, zwakke botten en kraakbeen. 
Rheumatische pijnen in de benen en atrofie van de spieren: vooral de knieën doen pijn en de benen zijn vrij zwak.
Depressie, hypochondrie, overgevoeligheid en onverschilligheid.
Snelle vermoeidheid, weinig energie, kortademigheid, slaapbehoefte, anemie (=bloedarmoede),trillerigheid en rillerigheid.
Gevoelig voor virusinfecties, vooral herpes, mond- en klauwzeer, kinderverlamming en andere besmettelijke virale ziekten. De zwarte dood ontstond vroeger bij mensen met een voorstadium van scheurbuik. In Europa vroeger 25 miljoen aan deze ziekte.
Koortsen en stinkende ademhaling, longaandoeningen en constipatie.
Schimmels die niet reageren op medicatie
Indien men 2-3 maanden geen vitamine C gebruikt, dan zal scheurbuik ontstaan en is de levensduur 25-30 dagen.

Klinische aspecten van de chronische ascorbaat deficiëntie.

Marginaal tekort: afname biochemische functies, verder geen symptoom.
Milde vitamine C deficiëntie. Dit veroorzaakt:
a. Moeheid.
b. Spierzwakte en afname van de groei.
c. Anorexie.
d. Overgevoeligheid voor infecties, afname immuniteit.
e. Hypertensie.
f. Hoog cholesterolgehalte.
g. Toename van hartinfarcten 
h. Vertraagde wondgenezing en lage opname Fe

De verschijnselen van een matige/milde vitamine C tekort worden zelden herkend, vooral ook dat de grenswaarden in het laboratorium vaak veel te laag liggen. In het laboratorium weet men niet hoe hoog of laag de waarden behoren te zijn. Men kan beter te hoge dan te lage waarden hebben.

Vitamine C in het lichaam:

De hoeveelheid vitamine C in de weefsels van het lichaam varieert heel sterk. De bijnieren bevatten meer vitamine C in vergelijking met hun gewicht dan andere weefsels. Bij de vorming van adrenaline, noradrenaline en steroïde hormonen is ascorbinezuur betrokken. Stress put de bijnier uit door verlies van vitamine C. Vitamine C is een belangrijk middel tegen bijnieruitputting.
Witte bloedlichaampjes (leukocyten) gebruiken veel vitamine C indien zij beschadigd weefsel moeten herstellen. Zij zijn ook van belang voor de vorming van globuline en de phagocytosis van bacteriën. Leukocyten hebben vitamine C nodig en bij een tekort in het lichaam, onttrekken zij dit uit andere weefsels.
Om lichaam en leukocyten aan voldoende van vitamine C te helpen, moet men ongeveer 7000 mgr innemen. Daarom is 100 mgr vitamine C per dag, die de RDA aangeeft, onvoldoende. De RDA is de dagelijkse hoeveelheid die men nodig heeft om net niet dood te gaan en komt uit het Engels = Recommended Dietary Allowances.

De lens van het oog heeft veel vitamine C nodig om het vochtig en helder te houden. Indien onvoldoende vitamine C aanwezig is, kan cataract ontstaan (2).

Vitamine C is ook van groot belang voor de hersenen. Het beschermt het hersenenweefsel tegen destructie en dementering, vooral op oudere leeftijd als er te weinig ascorbinezuur (fruit en groente) gegeten wordt.

Bij een tekort aan vitamine C zal er een stijging plaats vinden van histamine. Vitamine C vernietigt histamine. In alle gevallen van allergie, insectenbeten, hooikoorts en verbrandingen stijgt de histaminespiegel en moet men veel vitamine C geven. Vitamine C werkt tegen arteriosclerose en verwijdert lood, kwik en cadmium uit het lichaam in geringe mate.

Aandoeningen en/of ziekten die gunstig beïnvloed worden door vitamine C.

Vitamine C kan in meer dan 30 ziekten gunstig werken en de levensduur verlengen. Zelfs 500 mgr per dag geeft een verbetering van 42 % tegen hartaandoeningen en 35 % minder kans op sterfte tegen ziekte. (3,4).

Dr. F.R. Klenner, M.D, longarts, behandelde vele patiënten met succes met grote hoeveelheden vitamine C. Hij begon de volgende ziekten met succes te behandelen met hoge hoeveelheden vitamine C:
      Waterpokken --- mazelen --- bof --- tetanus --- poliomyelitis.

De volgende lijst van ziekten werden met hoge doses vitamine C behandeld met een gunstig resultaat:

Longontstekingen  Encefalitis Herpes zoster en simplex
Mononucleosis  Hepatitis  Pancreatitis
Blaasontstekingen  Artritis  Atherosklerosis
Diabetes  Glaucoma  Schizophrenie
Ulcus cornea M.S. Chronische vermoeidheid
Brandwonden  Intoxicaties

Hart- en vaat-aandoeningen.

Hart en vaataandoeningen komen in de westerse wereld steeds meer voor ondanks allerlei kunstgrepen(operaties) en bloedverdunners.
Op een zondagochtend in Augustus 2009 vertelde Prof. Dunning over de radio dat er sinds de tweede wereldoorlog geen vooruitgang geboekt is bij de bestrijding van hart en vaat-ziekten en kanker, integendeel, er is juist een toename van beide ziekten. Hij vergat er bij te vertellen dat sterfte door medicijnvergiftiging op de derde plaats staat. In Amerika sterven 200.000 mensen jaarlijks hierdoor. Medicijnen genezen nooit, ze onder drukken de symptomen.
Dr. Linus Pauling, die 2 maal de Nobelprijs kreeg en een vriend van Dr. Moerman, constateerde dat het aantal hartziekten met 80 % zou dalen indien iedereen 2000 tot 3000 mgr vitamine C dagelijks zou innemen (5).
Hij constateerde ook dat verstopte hartvaten weer open te krijgen zijn door inname van 6000 mgr vitamine C + 6000 mgr l-lysine.
L-lysine is een onmisbaar (=essentieel) stukje eiwit (=aminozuur) dat onder ander in vis zit.
Om slagaderverkalking (=arteriosclerose) tegen te gaan is het nuttig om naast de vitamine C ook vitamine E en B3 in te nemen (6,7).

Ratten maken hun eigen vitamine C. Indien we in verhouding met deze dieren evenveel vitamine
C in ons lichaam zouden hebben,moeten we 2 - 4 gram per dag innemen als we gezond zijn en bij ziekte wel tot 15 gram.

Vitamine C is van belang voor de communicatie en de elektronenuitwisseling tussen de lichaamscellen en moleculen. De Hongaarse fysioloog Albert Szent-Gyorgyi kreeg in 1937 voor deze ontdekking de Nobelprijs (15).

Een verstoorde electronen stroom is de oorzaak van iedere ziekte. Allergieën, infectieziekten,auto-immuunziekten en alle letsels zijn de oorzaak van de vrije radicalen die bij deze verstoring vrij komen. Een radicaal is een molecuul in de cel. Indien zo'n radicaal uit de cel komt door beschadiging van de cel, is het een vrije radicaal geworden en deze nemen electronen van andere moleculen af. Dit wordt een kettingreactie en veroorzaakt een afbraak van de communicatie tussen de cellen van het lichaam. Deze radicalen moeten opgeruimd worden. Dit kunnen bij ernstige ziekte hoog energetische elektronen zijn en alleen vitamine C kan deze verstoring opruimen. Hoge hoeveelheid vitamineC (=ascorbaat) kan de elektronen leveren om de schade, door de vrije radicalen, tegen te gaan. Zodra we ziek worden, neemt onze behoefte aan vitamine C toe.

Ziekte leidt tot een kortstondige vorm van scheurbuik. Het lichaam heeft vitamine C nodig om zijn eigen vrije radicalen opruimers te ondrsteunen.(16)

.Een zeer goed boek is in het Engels:”Orthomolecular Medicin for Everyone”van A.Hoffer, MD,PhD en A.W,Saul, PhD. ISBN 978-1-59120-226-4.

Vitamine C is ook van belang voor twee processen, namelijk de vorming en handhaving van collageen in de wanden van de bloedvaten om de elasticiteit en de stevigheid hiervan te handhaven en het cholesterol in oplossing te houden.

Vitamine C beschermt, als een antioxidant, de eiwitten, nucleïnezuren ( DNA en RNA), vetten en koolhydraten tegen destructie door vrije radicalen. Vitamine C helpt bij de regeneratie van vitamine E en anderen antioxidanten.      Koper werkt antagonistisch met vitamine C, dus liever niet in koperen pannen koken.
Te weinig collageen veroorzaakt tandvleesbloedingen, losse tanden en het open springen van wonden.
Een te laag gehalte vitamine C in bloed veroorzaakt een stijging van de vorming van cholesterol. Dit heeft gevolgen voor de cholesterolspiegel en de vorming van galstenen.

Het is ook belangrijk bij de synthese van nor-epinefrine, een neurotransmitter, belangrijk voor de hersenen en de gemoedsgesteldheid. Voorts is vitamine C van belang voor de vorming van carnitine, een klein molecuul, dat essentieel is voor de mitochondria en de enrgievorming.
Arteriosclerose kan een gevolg zijn van een langdurig tekort aan ascorbinezuur. Vitamine C kan calcium uit de plaques van de arteriën verwijderen. Men moet dan magnesiumascorbaat(= vitamine C aan magnesium gekoppeld), ascorbylpalmitaat of ascorbinezuur innemen. Ascorbinezuur kan maggproblemen geven. Inname met lauwwarm water helpt dan.

Hoge doses aan vitamine C doet het cholesterol verlagen en de arteriosclerose afnemen.
Nodig is 7000 – 14000mgr per dag.
Bij een laag vitamine C in bloed heeft men meer kans op een hartinfarct, vooral als er sprake is van vetzucht en hoge bloeddruk (vaak magnesium tekort). (8).
Margarine wordt vaak aanbevolen om vaatproblemen tegen te gaan en cholesterol te verlagen. Al jaren wordt hiermee reclame gemaakt zonder dat er enig succes mee behaald is. Integendeel, een professor uit Canada heeft aangetoond dat alle margarines slecht voor de mensheid is en dat roomboter veel gezonder is en geen hartproblemen vroeger heeft gegeven.

Dat het CRP (=C-Reactive Proteïne) verlaagd wordt door vitamine C is een aanwijzing dat er sprake is van een ontsteking met een verhoogde kans op een hartaandoening.

De Normale Verkoudheid

De normale verkoudheid is een virusinfectie die meestal 6 dagen duurt, gepaard gaand met malaise, lichte temperatuurverhoging, gezwollen neusslijmvlies en enige waterige afscheiding uit de neus.
Indien men een langdurige afscheiding uit de neus heeft, dan is er een allergie. In het laatste geval zullen antihistaminica goed helpen, maar niet tegen een virusinfectie. Verkleurd de neusafscheiding in groen of geel, dan is er een bacteriële infectie bij gekomen.
Bij een bacteriële en virus infectie helpt vitamine C de interferonproductie verhogen en daarmee de weerstand toenemen. Zink en l-lysine kunnen daarbij goed helpen.
Dr. Klenner gebruikte tegen verkoudheden 10.000 mgr vitamine C per dag en had 90 % succes bij zijn patiënten.
Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C de ongevaarlijkste, goedkoopste en meest effectieve methode is om de verkoudheid en griep te overwinnen.
Vitamine C versterkt het bindweefsel, het immuunsysteem, doodt virussen en neutraliseert vrije radicalen.(9)
Hoeveel vitamine C men nodig heeft is erg individueel. Sommigen hebben genoeg aan 6000 mgr., anderen hebben de dubbele dosis nodig. Het best kan men innemen tot men zachte ontlasting krijgt en dan met 1/3 minderen, om later weer te gaan stijgen.
Hoe meer vitamine C men inneemt, hoe minder men de dokter nodig heeft.


Virale en bacteriële infecties.
Vitamine C werkt niet alleen tegen het verkoudheidsvirus. In 1947 wees W.J. McCormick er al op en wees ook naar een rapport uit 1840, dat vitamine C de weerstand verhoogde tegen tuberculose, difterie, kinkhoest, reumatische koorts en tyfus. Hier werd geen aandacht aan besteed. De farmaceutische industrie werkte dit ook tegen (en nog) omdat vaccinaties, antibiotica en andere van hun middelen voor hun winstgevender zijn. Daarbij worden de reguliere artsen en specialisten niet opgeleid ( nog niet) in de biochemie van de vitaminen en mineralen. Zij zien het belang er niet van in en hebben niet in de gaten dat zij hun medemensen op grote schaal aan het vergiftigen zijn.

Vitamine C is van groot belang in de vorming van antilichamen en neutralisatie van toxinen (giftige stoffen) door virussen en bacteriën. Hoge doses vitamine C neutraliseert vrije radicalen, doodt virussen en maakt het immuunsysteem sterker. Regelmatig vitamine C innemen voorkomt virusinfecties.

Dr. Klenner gebruikte in 1949 grote hoeveelheden vitamine C met zeer goed succes tegen polio voordat er vaccins waren. Proeven bij apen lieten ook een duidelijk resultaat zien. Hij raadt ook aan om voor de vaccinatie flink vitamine C in te nemen om complicaties te voorkomen.
De bacterioloog Claus W. Jungeblut bestudeerde in 1938 poliopatiënten (17) en ontdekte dat zij een tekort aan vitamine C hadden. Al in 1935 ontdekte Jungeblut, hoogleraar aan de Colombia University College of Physicians and Surgeons, dat vitamine C het polivirus volledig inactief kon maken. Hij bewees dat vitamine C niet alleen de weerstand verhoogde tegen de polio, maar ook tegen tetanus, difterie, stafylokokken, hepatitis en herpesvirus door de neutralisatie van de toxinen    (18,19).Dr Klenner heeft in 1988 aangetoond dat hoge doses vitamine C hepatitis kon voorkomen en/of genezen. Het beste is, indien men hepatitis heeft, naast de nodige tabletten ook injectie te krijgen met vitamine C. Het werkt sneller.

Herpes (=koortsuitslag)is goed te behandelen en te voorkomen met flinke inname van vitamine C 4000-6000 mgr, liefst samen met zinkcitraat 25-50 mgr en l-lysine 2000-4000 mgr. per dag. Bij genitale herpes en humane papilloma virus ( HPV)is ook succes behaald met uitwendig vitamine C zalf. Calcium ascorbaat geeft de minste bijwerkingen (zoals diarree).
Bij de vogelgriep hebben we de volgende symptomen: bloedingen onder de huid, uit de neus en van het tandvlees. Dit zijn ook symptomen die we zien bij vitamine C tekort. De hoeveelheden vitamine C om dit te genezen liggen erg hoog, nl. 200.000-300.000 mgr per dag en liefst per infuus. In Nederland wordt dit niet gedaan, in Australië wel.

Vitamine C werkt ook tegen bacteriële infecties om de volgende redenen:

Het is bacteriostatisch, d.w.z. het remt de groei van bacteriën.
Het maakt de vergiften (toxinen) van bacteriën onschadelijk.
Het controleert en zorgt voor de fagocytose van de bacteriën.
Het kan in hoge hoeveelheden gegeven worden om het voor het lichaam onschadelijk is.
Kinderziekten en vaccinaties:

Vitamine C in grote hoeveelheden is gebruikt tegen:
Tuberculose - longontstekingen – kinkhoest – tyfus – dysenterie en vele andere infecties.
Dr. Klenner heeft aangetoond dat hoge doses vitamine C gunstig werken tegen mazelen, bof, rode hond, waterpokken, tetanus en difterie. Zelfs encefalitis door mazelen reageert er gustig op. Mijn ervaring is dat vitamine A, liefst in flinke doses, zeer gunstig werkt tegen allerlei bacteiële en virus infecties

Een tekort aan vitamine is levensgevaarlijk, een teveel niet.


De geadviseerde hoeveelheden zijn nogal wisselend.
De ene specialist raad 4000 mgr per dag aan, terwijl een ander 10 x zo veel adviseert. Tegen kanker wordt 10.000 – 20.000 mgr gegeven in Amerika.

In Nederland is men geheel ondeskundig op dit terrein en daardoor zijn de resultaten zeer slecht.


Kanker.
Vitamine C versterkt door het collageen de verbindingen tussen de cellen. Er is een theorie dat als de verbindingen tussen de cel sterk blijven, kanker geen kans krijgt om zich te verspreiden. Ze blijven dan hooguit plaatselijk. Daarom bestreden Dr. McCormick en Linus Pauling kanker met hoge doses vitamine C, gesteund door het feit dat al deze patiënten met kanker een laag tot zeer laag vitamine C gehalte in hun bloed hadden. Verder constateerde McCormick dat leukemie en verschillende andere soorten kanker grote gelijkenis vertoonden met scheurbuik.
Er zijn verschillende oorzaken van kanker, maar naast andere tekorten en vergiftigingen ( bijv. van kwik), is vitamine C van belang om dit tegen te gaan.
Bij bestraling is het zinvol om veel vitamine C te gebruiken om teveel vrije radicalen te verwijderen en celbeschadiging tegen te gaan samen met vitamine E en selenium.

Dr. Klenner, R.Cathgart, Linus Pauling en Irwin Stone constateeren dat hoge doses vitamine C gunstig werken tegen klierkoorts (= mononucleose), roodvonk, maagdarminfectie, bacteriële infectie HIV en AIDS.


Stress.
Dieren schijnen heel veel vitamine C aan te maken als zij onder spanning staan. De mens kan dit niet. Prof. Selye publiceerde al in 1970 zijn boek: “Stress, cancer and death”, waarmee hij duidelijk de relaties aangaf.
Bij spanning verliezen de bijnieren veel van hun vitamine C. Er zijn vele oorzaken van spanning nl, chemisch, fysisch en psychologisch.
Van de vergiftigingen is vooral kwik het meest gevaarlijk, niet berucht omdat in de meeste vaccins kwik zit. Dus u wordt regelmatig vergiftigd met medeweten van de inspectie van volksgezondheid. (vaccinaties zijn onnodig als u voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt).
Kwik is een zeer gevaarlijk vergif en zit vaak in vullingen en mogelijk in water. Vitamine C werkt tegen kwik en tegen giften van bacteriën, zoals van de tetanus en slangengiften. Alle medische ingrepen, verbrandingen, traumata en bestraling hebben hoge doses vitamine C nodig.
Vitamine C is nodig in en voor de bijnieren om hoge doses adrenaline, noradrenaline en corticosteroid hormonen te vormen.

 


Allergie.
Vitamine C vernietigd een teveel aan histamine en werkt tegen de oorzaak van allergie

Veel allergische reacties worden veroorzaakt door het vrij komen van histamine. Een overmaat aan histamine veroorzaakt:

Jeuk van de huid.
Zwelling van de huid.
Hooikoorts
Vaatverwijding.
Verlaging van de bloeddruk.
Antihistaminica verhinderen dat histamine uit zijn schuilplaats komt. Een andere methode is om de hoeveelheden in de opslagplaatsen te verminderen door extra vitamine B3 of het te vernietigen bij de vrijmaking door extra vitamine C in te
nemen.
Ascorbine zuur( =vitamine C) is van belang bij alle histamine-gemedieerde toxische reacties (reacties waarbij histamine vrij komt) zoals insecten en slangenbeten, giftige planten en andere allergische reacties.
Men moet wel zo snel mogelijk hoge doses geven of er van te voren mee beginnen om de hoge histaminespiegel te voorkomen.


SUDDEN INFANT DEATH SYNDROOM = SIDS.
De oorzaak van de plotselinge sterfte bij baby’s is nog steeds niet bekend. Soms wordt de zijligging als oorzaak genoemd, wat ik betwijfel, aangezien ik in mijn praktijk juist bij rugligging de sterfte zag en de longen vol met melk was (geen moedermelk, die blijkt ook via de longen opgenomen te worden).
Men zag in Australië bij de Aboriginals een afname van de SIDS van 50% naar minder dan 20% dalen door de toediening van vitamine C. Dat een vitamine C tekort een oorzaak kan zijn wordt door reguliere artsen ontkend.


ZWANGERSCHAPSLITTEKENS OP DE BUIK =STRIAE. (10)
Door een tekort aan vitamine C, is er te weinig collageen om de cellen bij elkaar te houden. Spanning van de buikwand door zwangerschap doet de weefsels uit elkaar gaan en ontstaan de striae. De pijnlijke menstruatie en pijnlijke ontsluiting van de baarmoedermond zijn een gevolg vaneen tekort aan vitamine C en magnesium. Magnesium is ook van belang bij bloeddruk verlaging.

Samenvatting:

Vitamine C= ascorbinezuur is het krachtigste algehele geneesmiddel dat we bezitten en dat niet duur is in vergelijking met de giftige medicijnen van de regulier artsen en farmaceutische industrie. Indien we allemaal meer vitamine C ( en volgens mij ook vitamine B3) flink innemen, worden we gezonder en intelligenter. Dit zou het einde van de farmaceutische industrie kunnen worden.


Literatuurlijst.
The Vitamins, Gerald F Combs, Jr. ISBN 0-12-183492-1 .
The Healing Factor: Vitamine C Against Disease. New York: Grosset and Dunlap, 1972.
Enstrom,J.F,LE.Kanim, and M,A.Klein. Vitamin C intake and Mortality. Epidemiology 3(1992):194-202.
Levy,Tomas E,M,D. Vitamin C, Infectious diseases, and Toxins: Curing the Incurable. Philadelphia;Xlibris Corporation,2002.
Rath,M, and L.Pauling. A Unified Theory of Human Cardiovascular Disease. J Ortho Molecular Med 7 (First Quarter 1992):5. 
Ignore,L.J. Treatment on arterioscleroses bij hypercholesterolemie. Proc Nat Acad Sci 101 (June 2004):246-252.
Losonczy,K.G.T.B.Harris +R.J.Havlik. Vitamine E en C inname tegen hart en vaatziekten. Am J Clin Nutr 64:2 (August 1996)190-196. 
Kurl,S,T.P.Tuomaninen,J.A.Laukkenen, et al. “Plasma Vitamin C Modifies the association between Hypertension and risk of stroke.” Stroke 33(2002) 1568-1573. 
Van Straten, M, P.Josling. Preventing the Common Cold with vitamin C. Adv Ther 19;3(May-June 2002);151-159
Abram Hoffer, MD,PhD, +Andew W.Saul, PhD.: Orthomolecular Medicine For Everyone. ISBN 978-1-59120-226-4
The China study van Colin en Thomas Campbell. ISBN 978-1-932100-66-2. Ben Bella Books.
VITAMIN C: The real story.Steve Hickey PhD, Andrew Saul PHD.
ANTIKANKER, een nieuwe levensstijl van Dr. David Servan Schreiber, ISBN 978-90-215-1100-9
explaining "Unexplained Illnesses. Martin L. Pall,PHD. ISBN 97
Executive Health 1978; 1 - 4
J. Orthomol Psychiatry, 1981; 10: 125-132
J. Exp Med 1937; 65:317-321.
J. Exp Med, 1937; 66:459-477.
J Exp Med 1939; 70: 315-332.
Medisch dossier: vitamine C en ongeneeslijke ziekten. jaargang13, nr.5, Mei 2011
J.Beunk