Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>Artikels uit krant

Stoppen met roken niet zonder risico

Wie wil stoppen met roken moet goed uitkijken met medicijngebruik 

Voor medicijngebruikers kan stoppen met roken allerlei ongemakken met zich meebrengen, slelt de apothekerskoepel KNMP 'omdat bijwerkingen van die mecijnen kunnen toenemen, kan abrupt stoppen met roken - afhankelijk van het medicijn - leiden tot heel vervelende klachten", waarschuwt Annemieke Horikx, voorvoeder van apotheker van KNMP. Ze noemt: misselijkheid, hoofdpijn, trillen, moeheid, obstipathie, een slechte coördinatie van de spieren, een droge mond en zelfs verandering van gedrag: volledige ongeínteresseerdheid en sloomheid. 'Slaperigheid is ook mogelijk en dat kan in het verkeer zelfs ernstige gevolgen hebben", aldus Horikx.

Door stoppen met roken kunnen medicijnen beter gaan werken. Dit kan betekenen dat de dosering moet worden verlaagd.

Geínhaleerde tabaksrook vermeerdert enzymen in de lever, die onder meer medicijnen afbreken. Daardoor zijn bij rokers vaak hogere doseringen geneesmiddelen nodig om het beoogde efffect te bereiken. Dit geldt onder meer voor flecainide (middelen tegen hartritmestoornissen), vetablokkers (tegen hoge bloeddruk), amitriptyline, nortriptyline, fluvoxamine (antidepressivia), haloperidol, olanzapine, chloorpromazine, clozapine (antipsychotica) en cinacalcat (tegen een hoge calciumspiegel).

Diabetespatiënten die insuline gebruiken en het roken eraan geven moeten nog alerter zijn, in verband met hun bloedsuikerspiegel. Roken zorgt ervoor dat insuline minder goed door het lichaam wordt opgenomen. Wie stopt met roken heeft derhalve vaak tot dertig procent minder insuline nodig.

(dit artikel is geschreven door A.P. van den Berg)

'Baarmoederhalskanker is te vermijden'

ANP − 07/03/09

RIJSWIJK (ANP) - De prik tegen baarmoederhalskanker is vooral ingevoerd omdat er een kleine groep vrouwen is met veel seksuele contacten die zich niet laat controleren. Meisjes met een christelijke levensstijl hebben die inentingen niet nodig.

Dat zegt professor Wolter Oosterhuis van de Erasmus MC/Daniel den Hoed zaterdag in het Nederlands Dagblad.
Volgens Oosterhuis is baarmoederhalskanker een vermijdbare ziekte. ,,Meisjes die een monogaam huwelijk aangaan en voor hun huwelijk daar ook naar leven hebben geen inenting nodig tegen baarmoederhalskanker.''

Hij vindt het vreemd dat je een hele bevolking moet onderwerpen aan een vaccinatie, omdat een kleine groep vrouwen met risicovol gedrag vertikt mee te doen aan een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Hij zou het beter vinden als die vrouwen elke vijf jaar een 'uitstrijkje' lieten doen.

Bron: trouw

Genezing leukemie dankzij behandeling met arseen en vitamine A

Een onlangs gepubliceerd artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences beschrijft een door Chinese artsen uitgevoerde lange-termijn studie naar een nieuwe behandeling van leukemie en beenmerk kanker. 85 patiënten kregen gedurende een periode van 70 maanden een combinatie van arseen en vitamine A toegediend, met als resultaat dat 80 van de patiënten volledig herstelden. Twee jaar na afloop van de behandeling bleek het arseen-gehalte in het bloed nauwelijks hoger te zijn dan normaal.

De onderzoekers bevelen de behandeling aan voor patiënten met bloed- en beenmergkanker en acute promyelocytische leukemie.

Arseenverbindingen worden al sinds de 18e eeuw toegepast voor de behandeling van bepaalde ziektes
www.reuters.com