Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>Spijsvertering en immuniteit

Spijsvertering en immuniteit

26-05-2017

Spijsvertering en immuniteit

Spijsvertering en immuniteit

In de volgende blogs wil ik vanuit het immuunsysteem uitleggen waarom het darmslijmvlies en de slijmvliezen in het algemeen belangrijk zijn. Om te beginnen wil ik uitleggen wat een ontsteking is en wat de verschijnselen ervan zijn. Daarna zal ik een begin maken met wat immuniteit is.
Er worden vaak twee dingen door elkaar gehaald: de immuniteit van de slijmvliezen (deze zorgen voor een barrière tussen buitenwereld en binnenwereld) en immuniteit in de binnenwereld. De immuniteit in de binnenwereld beschermt tegen ziekteverwekkers die zijn binnenkomen door de huid of door de wand onder de slijmvliezen. De wand onder de slijmlagen vind men in de neus, de mond en de rest van het spijsverteringskanaal: de longen, de vagina en de blaas.

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het weefsel op een schadelijke prikkel, let wel: op iedere weefselbeschadiging. Dus zowel uitwendig als inwendig.
In het dagelijks spraakgebruik wordt het woord alleen gebruikt voor ontstekingen, waarbij de bijbehorende verschijnselen duidelijk zichtbaar (en hardnekkig) zijn. In werkelijkheid is een ontsteking een volkomen natuurlijke en nuttige reactie op weefselbeschadiging. Het treedt bijvoorbeeld op na snijden, stoten, verbranden, contact met irriterende chemische stoffen en infectie met virussen, schimmels en bacteriën. Het ontstekingsproces verhindert het verspreiden van schadelijke stoffen naar het naastgelegen weefsel, voert celresten en pathogenen (ziekteverwekkers) af en maakt een begin met het weefselherstel.
De vier stadia van het acute of kortdurende ontstekingsproces zijn:
roodheid (rubor), warmte (calor), zwelling (tumor) en pijn (dolor). Als het ontstoken weefsel deel uitmaakt van een gewricht, belemmeren zwelling en pijn de beweging (hetgeen de genezing bevordert). Daarom wordt vaak als vijfde symptoom van een ontsteking ook nog functieverlies (functio laesa) genoemd.

Functie van een ontsteking

Hoe zijn de verschijnselen van het ontstekingsproces nu te verklaren en in verband te brengen met de functie van de ontsteking? Het ontstekingsproces begint met een chemisch alarm door de productie van een groot aantal stoffen (o.a. door beschadigde cellen en fagocyten, cellen die schadelijke stoffen onschadelijk maken), die samen de ontstekingsmediatoren worden genoemd. De belangrijkste zijn: histamine, kininen (onder andere bradykinine), prostaglandinen en lymfokinen. Een van de effecten van deze stoffen is vaatverwijding (vasodilatatie) van de kleine bloedvaten in het aangedane gebied wat leidt tot bloedophoping. Dit verklaart de roodheid en de warmteontwikkeling.
Bovengenoemde stoffen hebben als tweede effect dat zij de doorgankelijkheid van de vaatwand van de lokale haarvaten (capillairen) vergroten. Als gevolg hiervan treedt eiwitrijk vocht (exsudaat) uit de bloedstroom naar de intercellulaire ruimtes. Exsudaat bevat veel eiwit (zoals stollingsfactoren en antilichamen). Het gevolg hiervan is lokale zwelling.
De toegenomen druk op de zenuwuiteinden veroorzaakt pijn. Deze pijnsensatie wordt nog versterkt door de vrijgekomen chemische stoffen (in het bijzonder de prostaglandinen en bradykinine), door bacteriële toxinen en door zuurstoftekort in die regio.

Immuniteit

De functie van een ontsteking duidt op immuniteit. Maar wat zorgt ervoor dat onze eigen immuniteit ons niet in de steek laat?
Als we een goed functionerend immuunsysteem hebben, waarom zijn er dan toch nog zo veel mensen ziek? We horen via de media dat onze gezondheidszorg zo goed is. Wat maakt dan dat er steeds meer zieke mensen bijkomen? We hebben toch een goede gezondheidszorg? Deze moet er toch voor zorgen dat je gezond bent en blijft? Of moeten we gaan spreken over ziekenzorg? Immers alleen zieke mensen komen bij de huisarts of een andere arts en niet omdat die mensen gezond zijn.

Spijsvertering en immuniteit

Vaak krijgt men ziekte verwekkers binnen via het spijsverteringskanaal. Daarom is het van groot belang dat in het spijsverteringskanaal een uitstekend werkend immuunsysteem aanwezig is.
Het eerste orgaan wat we tegenkomen in het spijsverteringskanaal is de maag. Als deze voldoende zuur is dan worden ziekteverwekkers doodgemaakt vanwege het zuur in de maag. Hier kunnen ziekmakende bacteriën en virussen niet tegen. Meestal zit hier al het eerste probleem van onze afweer. Is het maagzuur wel voldoende zuur? Vaak hoor ik dat mensen maagzuurremmers gebruiken omdat ze volgens een arts symptomen hebben van maagzuur. Maar is dat wel zo? Wordt het maagzuur dan getest? Is het maagzuur wel te zuur? Als de zuurgraad niet voldoende zuur is worden meerdere voedingsstoffen niet goed afgebroken en kunnen we ook een symptoom krijgen alsof er teveel aan maagzuur is. Het lijkt mij dat maagzuur gemeten moet worden voordat er maagzuurremmers worden voorgeschreven. Als men maagzuurremmers gaat gebruiken terwijl er al een tekort aan maagzuur is dan wordt het probleem alleen maar groter en wordt de kans om ziek te worden groter omdat de deur dan openstaat voor diverse ziekteverwekkers.

Bij kinderen komt het steeds vaker voor dat ze chronische oorontstekingen krijgen of vaak verkouden zijn. Het immuunsysteem is toch versterkt door alle vaccinaties. Waarom zijn er dan steeds meer ontstekingen in plaats van minder? Waarom komen er zoveel ziekteverwekkende stoffen in het spijsverteringskanaal als ze al een lange weg naar de darmen hebben afgelegd? Waarom zijn ze onderweg al niet door het immuunsysteem aangevallen?

Bij mijn onderzoek naar antwoorden kom ik steeds meer tegen dat ons immuunsysteem tekortschiet. De verhouding in de bacteriën, tussen de goede en de slechte, gaat steeds meer naar een overheersing van de slechte. Het immuunsysteem raakt daardoor steeds meer uitgeput. Hoe kan dat? We hebben toch een betere gezondheidszorg dan tweehonderd jaar geleden. We zijn er toch trots op dat iedereen naar een arts kan gaan en als het nodig is naar een ziekenhuis. Toch wordt men steeds zieker. Als ik een verpleegkundige van het consultatiebureau mag geloven hebben we zelfs geen immuunsysteem meer. Dit krijgen we alleen maar door vaccinaties. Maar hoe komt het dan dat er kinderen overlijden door vaccinaties. Dat kan dan toch niet? Of klopt dit niet? En dan komt er bij mij een belangrijke vraag. Hoe heeft de mens het dan duizenden jaren gedaan zonder vaccinaties kunnen overleven als we zien dat wij in de laatste 200 jaar steeds zieker worden.

Wat weten we van gezondheid? En om te beginnen: wat is immuniteit?

Dit is de reden waarom ik me de afgelopen maanden meer ben gaan verdiepen in het immuunsysteem. Ik wil duidelijk krijgen voor mensen die mijn blog lezen wat er aan de hand is, hoe het immuunsysteem werkt en wat men er aan kan doen. Er is nog te weinig van bekend maar wat bekend is zal ik weergeven.
Als de mensen mijn blogs tot nu toe hebben gelezen weten ze hoe belangrijk het is om de kwaliteit van de slijmvliezen op orde te krijgen. Dat is al een goede stap naar gezondheid. Dit speelt namelijk een zeer belangrijke rol in onze immuniteit.

De volgende blog nog meer over het immuunsysteem.

Bronnen:

https://assortiment.bsl.nl/files/3e3ddffa-8ff3-4375-97e9-5b07129bb37f/anatomieenfysiologieph.pdf