Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>Boterzuur en immuunsysteem

Boterzuur en immuunsysteem

25-07-2017

Boterzuur en immuunsysteem

De vorige keer heb ik het gehad over laaggradige ontstekingen. In verband hiermee is het ook mogelijk om boterzuur te suppleren oftewel toe te voegen.

Wat is boterzuur?

Dit staat in de wikipedia: “Ook in het lichaam komt boterzuur voor. Het is bekend dat boterzuur noodzakelijk is voor een gezonde darm. Zo verkrijgen epitheelcellen (laag van cellen die het darmweefsel afdekt) in vivo (in levend weefsel) ongeveer 70% van hun energie uit boterzuur en gaat boterzuur de vorming van darmkanker tegen. In de darmen worden boterzuur en andere zogenaamde korte-keten vetzuren (azijnzuur, propionzuur) voornamelijk geproduceerd door fermentatie van koolhydraten”. Fermentatie is in dit geval omzetting van voeding/koolhydraten door schimmels en bacteriën zonder gebruik van zuurstof.
Marijke de Waal Malefijt van natuurdiëtisten zegt er het volgende over:
“Vezels vormen een voedingsbron voor de darmbacteriën van de dikke darm. De darmbacteriën zetten vezels om in boterzuur (ook bekend onder de naam butyraat). Dit boterzuur wordt opgenomen door de cellen van de dikke darm en vormt een belangrijke bron van energie.
Om een goede zuur-base-balans te krijgen is het belangrijk om te kijken hoe de eiwit-inname is, soms kan dat te veel zijn, waardoor de voedselbrij een te hoge zuurgraad krijgt, dus meer basisch. Maar ook eieren, gevogelte en kaas kan de voedselbrij meer basisch maken. Daarentegen is het goed om pH verlagende voeding te nemen zoals verse groente en fruit. Hierin zitten niet-oplosbare vezels die in de dikke darm terecht komen. Hier worden ze door darmbacteriën omgezet in korteketen vetzuren, butyraat of boterzuur. En deze vetzuren dienen dan als voedingsstof voor het slijmvlies van je darmen.
Boterzuur houdt het milieu in je darmen op de juiste zuurgraad.
Boterzuur stimuleert de groei en de hechting van lactobacillen, bacteroïden en bifidobacteriën. Dit zijn bacteriën die op hun beurt het ammoniakgehalte van de darm verminderen. Ze helpen ook met het ontgiften en het produceren van vitaminen.
Boterzuur stimuleert de hechting van groeifactoren aan de darmwand (van de epitheelcellen), remt chronische darminfecties en houdt de darm daardoor gezond.
Boterzuur stimuleert de dood van ontregelde macrofagen, herstelt beschadigd DNA van de darmcel en vermindert de kans op het ontstaan van darmkanker.
De opname van boterzuur door de darmcellen wordt verbeterd door selenium, wat zit in sesamzaad, paranoten, tomaten, uien en broccoli”.

Ik val in herhaling door hier nog aan toe te voegen dat de zuurgraad in de darmen erg belangrijk is. De zuurgraad in de darmen wordt bepaald door de consumptie van eiwitten en koolhydraten. Er wordt veel over geschreven en geadverteerd maar wat betekent de zuurgraad en waarvoor is het belangrijk.

Zuurgraad in de darmen

Er wordt veel gesproken over de zuurgraad. Die is ook heel erg belangrijk. Dit is voor ieder orgaan in de spijsvertering anders. De zuurgraad bepaalt dat de vertering op de juiste manier gaat. Dat de voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren worden opgenomen en we een goed immuunsysteem opbouwen. Het is goed om dit te doen op een zo natuurlijk mogelijke wijze.
Dit komt ook van de site van de natuurdiëtisten:
“Het is wenselijk dat de darm licht zuur is, dat wil zeggen een pH-waarde (zuurtegraad) heeft van 6 tot 6,80. (Niet te verwarren met de pH-waarde van het bloed dat juist licht alkalisch (basisch) moet zijn, een pH van bloed is 7.4). Melkzuurvormende bacteriën, boterzuur en polyaminen zorgen voor een optimale zuurgraad (pH) in de darm.
Een te lage zuurgraad(te zuur, pH is lager dan 7) duidt op rotting, soms door een overconsumptie van eiwitten, een hoge zuurgraad (te basisch, pH is hoger dan 7) op gisting, soms door overconsumptie van zetmeel en fruit. In beide gevallen verbetert de pH door het eten van meer groente. 
Bij een daling van melkzure bacteriën kan probiotica (dat lactobacillen bevat) de zuurtegraad herstellen”.
Functie van de darmflora voor het immuunsysteem.

Een goede darmflora, de goede residente bacteriën, is zeer belangrijk als helper van het immuunsysteem. Als de residente flora goed is, dan is er minder werk te doen voor het immuunsysteem. Het kan zijn dat de residente flora niet voldoende is, dat ziekmakende  bacteriën, virusssen, schimmels en parasieten de mogelijkheid krijgen om zich te verschuilen in deze laag. Ze kunnen gaan plaatsnemen op de darmwand. Hierdoor krijgen virulente factoren (dit zijn stoffen die afgescheiden worden door de ziekmakende micro-organismen) de kans om de mens ziek te maken. Het immuunsysteem moet in actie komen.

Het immuunsysteem, witte bloedcellen

Fagocyten zijn witte bloedcellen die afkomstig zijn uit het beenmerg. De twee belangrijke soorten zijn de neutrofielen en de monocyten. Monocyten die uit de bloedbaan gaan naar het weefsel krijgen dan een gespecialiseerde vorm en worden dan macrofagen genoemd.
Een macrofaag behoort tot de fagocyten. Fagocyten zijn witte bloedcellen die andere cellen opeten, omsluiten. Macrofagen zijn dus eigenlijk grote vreetcellen die ziekmakende bacteriën, virussen, parasieten opeten en behoren tot de aspecifieke afweer. Aan de celwand van deze macrofagen zitten herkenningspunten die als een soort sleutel fungeren. Als er ziekmakend virus wordt afgebroken, komen er antigenen vrij die in de celwand van het virus zitten. Dit gaat door de celwand van de macrofaag naar de sleutel aan de buitenkant. Dan produceert de macrofaag een hormoonachtige stof, een cytokine, die een Thelper-cel naar zich toetrekt. Deze Thelper-cel met het juiste antigeen koppelt zich aan de macrofaag waardoor de Thelper-cel geactiveerd wordt om bepaalde stoffen te produceren, een cytokine (interleukine 2). Deze cytokine activeert de vorming van B-lymfocyten en Tc-lymfocyten (dit zijn cytotoxische T-lymfocyten). 

De Tc-lymfocyten zijn een soort witte bloedcel die ervoor zorgt dat virussen of andere ziekteverwekkers worden gedood of onschadelijk gemaakt. De B-lymfocyten zorgen ervoor dat een stof die niet in het lichaam thuishoort sneller gedood kan worden. De Tc-lymfocyten en B-lymfocyten behoren tot de specifieke afweer. Deze actie wordt versneld doordat er meer Thelper-cellen worden gemaakt zodat sneller de hulp ingeroepen kan worden van de B-lymfocyten en de Tc-lymfocyten. En Thelper-cellen helpen B-lymfocyten bij herkenning en productie van antilichamen tegen vreemde antigenen. Ook helpen ze cytotoxische T-cellen bij de vernietiging van vreemde of abnormale cellen.

Vergelijkbaar met de humorale immuniteit ontstaan bij dit proces ook weer geheugen-Tc-cellen. Deze zorgen ervoor, dat de cellulaire immuunreactie bij een tweede infectie met hetzelfde micro-organisme veel sneller gaat dan de twee dagen, die voor de eerste reactie nodig zijn.

In de volgende blog het vervolg.

Bronnen:

https://assortiment.bsl.nl/files/3e3ddffa-8ff3-4375-97e9-5b07129bb37f/anatomieenfysiologieph.pdf
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ring_van_Waldeyer
http://www.merckmanual.nl/mmhenl/print/sec16/ch183/ch183c.html
https://assortiment.bsl.nl/files/3e3ddffa-8ff3-4375-97e9-5b07129bb37f/anatomieenfysiologieph.pdf
https://www.ensie.nl/medische-basiskennis/immuniteit
https://www.erasmusmc.nl/immunologie/clin.imm/afweercentrum/jmf.patienten/afweersysteem/menselijk/b-lymfocyten/
https://www.youtube.com/watch?v=P-jEL314ywQ
https://www.youtube.com/watch?v=dOZSmmIh7oA
https://www.youtube.com/watch?v=b_w-KTJgvp8
https://nl.wikipedia.org/wiki/T-cel
http://www.duurzaam-gezond.nl/chronische-ontsteking-zet-de-medische-wereld-op-zijn-kop/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cortisol
http://wetenschap.infonu.nl/anatomie/146438-de-fagocyten-van-het-menselijk-lichaam.html
Boek: Ik heb er mijn buik vol van van Marijke de Waal Malefijt