Heeft u vragen
035 - 64 24 838
06 - 288 70 427

>>Bacteriën, het immuunsysteem en slijmvlies in s...

Bacteriën, het immuunsysteem en slijmvlies in spijsvertering

10-04-2017

Bacteriën, het immuunsysteem en slijmvlies in spijsvertering

                                                  

Rol van bacteriën en het immuunsysteem in het slijmvlies van de spijsvertering

In deze serie van blogs gaat het over de spijsvertering. Vanuit dat oogpunt ben ik nog steeds bezig om meer over het inzicht te vertellen in begrijpbare taal voor iedereen. Deze keer over het darmslijmvlies. In het darmslijmvlies zit een waterachtige substantie met meerdere functies zoals de vertering en het immuunsysteem. Dit zijn de meest belangrijke functies. Als de vertering door de bacteriën met hun enzymen (het kleiner maken van de voeding) niet optimaal is dan wordt het immuunsysteem geactiveerd. Dit immuunsysteem heeft een geheugen. Als we vaker dezelfde stof binnenkrijgen waardoor ons immuunsysteem moet worden ingeschakeld, dan wordt het immuunsysteem al direct ingeschakeld op het moment dat die stof aanwezig is. Dit noemt men een allergie.

Bacteriën in het slijmvlies van de spijsvertering

Symbiose ontstaat op het moment dat de bacteriën met ons samen gaan werken. Door bijvoorbeeld voeding te verteren of het immuunsysteem in te schakelen. Het komt namelijk ten goede aan de bacterie in de vorm van eten voor de bacterie en aan de mens door vertering van de voeding.

Pasteur ging er in eerste instantie vanuit dat micro-organismen zoals bacteriën, ons ziek maken. Dit heeft hij op latere leeftijd herroepen. Hij zag in dat hij een foute conclusie had getrokken. Hierdoor is de functie van bacteriën niet begrepen en leeft de mens over het algemeen te steriel. Door een onbegrip van de functie en minder samenwerking met bacteriën die goed voor ons zijn, wordt de kans dat we ziek worden eigenlijk groter. Onbegrip bestaat erin dat er te snel behandeld wordt met antibiotica of vezels in een chemische structuur, in plaats van eerst te kijken wat er mis is gegaan.
Door de opvattingen van Pasteur wordt nu gekeken of er een ziekmakende bacterie in de darmen aanwezig is. Op moment dat dit wordt geconstateerd wordt de bacterie bestreden.

Er zijn ook genoeg redenen om aan te nemen dat we juist wel meer op de hygiëne moeten letten, maar dat heeft meer te maken met bijvoorbeeld onhygiënische omstandigheden op een boerderij. Als namelijk de boer of boerin net met de hand in de poep heeft gezeten en daarna met de handen de koeien gaat melken zonder eerst de handen te wassen. Dit wordt gezien als de oorzaak van pokken bij koeien. Er is ook een tijd geweest dat artsen ook tussen bevallingen door als patholoog (kijken naar een doodsoorzaak bij overleden mensen) werkten. Dat is waarschijnlijk de reden geweest van de kraamvrouwenkoorts. Dit zijn de momenten waarin hygiëne wel op zijn plaats zou zijn.

Bacteriën waarmee we samen kunnen werken

Belangrijk is dat we bacteriën nodig hebben waarmee we samen kunnen werken. Zonder bacteriën zou waarschijnlijk gezond leven niet mogelijk zijn.
In ons lichaam leven duizenden soorten bacteriën. Men kan goede bacteriesoorten aantreffen op verschillende plaatsen in ons lichaam. Sommige bacteriesoorten komen voor op meerdere plaatsen in het slijmvlies maar niet op alle plaatsen. In de mond zitten al meerdere soorten op de verschillende plaatsen, zoals het mondslijmvlies, tandvlees, gehemelte, tong, keelamandelen, speeksel en tanden. Deze bacteriën krijgen hun voeding van koolhydraten, suikers en eiwitten. Maar die aanvoer moet niet de hele dag plaatsvinden. Ook hier is het belangrijk dat er bacteriën in zitten die goed voor ons zijn.
Een bacterie, de Streptococcus mutans werkt juist niet goed voor ons, deze is een veroorzaker van tandplaque. Deze bacterie zet suikers om in zuren. Deze zuren kunnen het glazuur oplossen en gaatjes veroorzaken. Als de bacteriën in evenwicht zijn dan kan dit geen kwaad want dan worden deze zuren geneutraliseerd. Dit geldt ook voor bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Zolang deze bacteriën worden onderdrukt door andere bacteriën is er niets aan de hand.

Het is beter om op voeding te letten dan tandpasta te gebruiken met fluor. Fluor zorgt ervoor dat de tanden harder worden. Dit heeft ook consequenties voor de tanden. Het vergroot namelijk de kans dat een tand of kies afbreekt. Daarbij is fluor een zwaar metaal dat niet geschikt is voor ons lichaam. De kans op ziektes neemt daardoor toe. De heer H. Moolenburgh heeft dit zeer goed beschreven.

Immuniteit in het slijmvlies

De immuuncellen moet men zien als onderdeel van het lymfestelsel. Op de plaats in de dunne darm waar het meeste voedsel ook daadwerkelijk door de darmwand wordt opgenomen is de concentratie van het lymfestelsel zeer groot, dus sterk aanwezig. Immuuncellen kunnen bepaalde micro-organismen (bacteriën en dergelijke) aantrekken maar ook afstoten. Dit gebeurt zowel in de darmen als op de huid. Als er iets misgaat dan is er een heel netwerk van het lymfestelsel, ook het lymfestelsel in alle slijmvliezen, die met elkaar kunnen communiceren. Dit is bijvoorbeeld een reden dat kinderen met eigenlijk problemen ter hoogte van de darmen, ook ontstekingen kunnen krijgen in het oor. Ontstekingen zijn dan niet het probleem, want ontstekingen zijn eigenlijk niets anders dan het opruimen van de ziekteverwekkers. Dit komt helaas heel veel voor met name bij kleine kinderen. Als het immuunsysteem getraind is dan wordt de ziekteverwekker opgeruimd zonder een ontsteking te geven. Maar het gebeurt maar al te vaak dat het immuunsysteem of niet voldoende is getraind, of de kinderen hebben teveel antibiotica gekregen waardoor de slijmvlieslaag niet van voldoende kwaliteit is. Helaas is de opvatting in deze tijd zo dat kinderen niet meer ziek mogen worden. Alleen zijn juist kinderziektes  ervoor om het immuunsysteem te versterken. Dat is mede een reden dat er tegenwoordig veel kinderen vaak verkouden zijn. Normaal, als het immuunsysteem alert kan zijn, worden de bacteriën gedood die in de neus komen maar bij een verkoudheid werkt dit niet. Dit geld ook voor spruw. Dit zie ik vaak bij kinderen, waarbij het slijmvlies met de goede bacteriën en immuunsysteem in het hele spijsverteringskanaal niet in orde is. De candida die de veroorzaker is van spruw kan dan gewoon zijn gang gaan. Dit kun je proberen weg te smeren met een medicijn maar de kans is groot dat het weer terugkomt.

Ik heb al eerder geschreven dat kinderen die via een keizersnede geboren worden minder bacteriën binnen krijgen. Om dit op te lossen zou de moeder de eerste dagen na de geboorte met een wattenstaafje de bacteriën in de vagina moeten opvangen en dit aan kunnen brengen op de mond en de anus van het kind om die besmetting die ze gemist hebben tijdens de geboorte alsnog mee te geven. Het klinkt onsmakelijk maar in de werkelijkheid gebeurt het ook tijdens de geboorte.

Bronnen:

http://groenevrouw.nl/spruw-a-candida/
Boek: Allemaal beestjes van Job de Vrieze
           De nieuwe watergeuzen van Hans Moolenburgh